Úterý, 19. března 2024

Slovensko ratifikovalo pařížskou dohodu o klimatu

Slovensko ratifikovalo pařížskou dohodu o klimatu

Slovensko ratifikovalo pařížskou dohodu o klimatu, která má zpomalit oteplování planety a zmírnit jeho důsledky. Ratifikační proces završil svým podpisem prezident Andrej Kiska, vyplývá z dnešního oznámení prezidentské kanceláře.

Základním cílem dohody, která byla koncem loňského roku sjednána v Paříži, je udržet vzestup průměrné globální teploty oproti předindustriálnímu období pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně.

Počátkem září dohodu přijaly Spojené státy a Čína, které jsou největšími producenty oxidu uhličitého na světě a které jsou společně odpovědné za téměř 40 procent světových emisí tohoto skleníkového plynu. Před nimi smlouvu přijalo už více než 20 zemí.

Slovenské předsednictví dříve oznámilo, že chce ratifikační proces v EU koordinovat tak, aby ho unie stihla dokončit do 7. října. Česká vláda návrh ratifikace dokumentu OSN schválila minulý týden.

Zatímco většina státníků považuje dokument za silný, kritici mu vyčítají třeba to, že nestanoví závazné termíny omezování emisí. Někteří vědci tvrdí, že slíbené závazky jednotlivých zemí k dosažení zmíněného teplotního cíle nepostačí.

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů