Úterý, 19. března 2024

Evropský parlament ratifikoval klimatickou dohodu z Paříže, ta tím vejde v platnost

Evropský parlament ratifikoval klimatickou dohodu z Paříže, ta tím vejde v platnost
Evropský parlament právě souhlasil s ratifikací pařížské klimatické dohody. Tím by měly být splněny právní podmínky (tedy ratifikace minimálně v 55 státech, které zároveň vypouštějí minimálně 55 procent emisí skleníkových plynů) pro to, aby přelomová dohoda o ukončení fosilní závislosti světa vešla v platnost [1].
Po nedělní ratifikaci v Indii (která vypouští 4 % globálních emisi) se totiž dnes přičte 4,6 % za ty státy EU, které již ratifikovaly na domácí půdě. Celkový součet je nyní již přes 56 % a přes 60 států světa.
Další státy EU se přidají postupně. Česká vláda ratifikaci parlamentu a prezidentovi doporučila 21. září a minulý týden odsouhlasila i dnešní ratifikaci Evropským parlamentem.
Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:
,,Začátek konce fosilní závislosti je zde. Přinese lepší prostředí pro život, pracovní místa, energetickou bezpečnost i silnější ekonomiku. Česká republika se potřebuje na změny připravit a využít velkou příležitost. Proto musí co nejrychleji přijmout antifosilní zákon, který nastaví jasné cíle a tempo a dá podnikům potřebnou jistotu. Když se dokázaly shodnout všechny členské státy EU a táhnout za jeden provaz, tak to musí dokázat i čeští politici a zákon prosadit."
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů