Úterý, 19. března 2024

Pařížská klimatická dohoda začne platit za 30 dní

 Pařížská klimatická dohoda začne platit za 30 dní

Pařížská klimatická dohoda splnila všechny potřebné podmínky, aby mohla vstoupit v platnost. Oznámila to dnes Organizace spojených národů, která loni pomáhala ve francouzské metropoli dohodu dojednat. Dohoda začne platit za 30 dní.

Podle dříve dojednaných podmínek měla dohoda začít platit 30 dní po ratifikaci 55 zeměmi, které jsou dohromady zodpovědné za nejméně 55 procent globálních emisí. Do úterý dohodu ratifikovalo 62 států, které představují 52 procent světových emisí.

Podle OSN se k nim ale ještě dnes připojí Nepál, Kanada, Evropská unie a sedm jejích členských zemí - Francie, Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Portugalsko a Malta - takže se podaří překročit potřebný práh pro spuštění třicetidenní lhůty.

"Sedmdesát dva zemí, které reprezentují 56,75 procenta emisí, už ratifikovalo pařížskou dohodu!" uvedla na twitteru Mexičanka Patricia Espinosová, nová generální tajemnice Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu (UNFCCC).

Už počátkem září dohodu ratifikovala Čína a také Spojené státy, nedávno se přidala Indie.

Minulý týden v pátek dohodu schválili ministři životního prostředí zemí EU. V úterý se k nim připojil Evropský parlament. V jednotlivých členských zemích EU ale zatím není potřebný proces všude dokončen. Například v České republice bude o věci teprve hlasovat parlament, ratifikace by mohla být podle českého ministerstva životního prostředí dokončena příští rok na jaře.

Mluvčí OSN Farhan Haq řekl, že EU, Kanada a Nepál předají OSN své ratifikační dokumenty mezinárodní organizaci ještě během dneška.

Pařížskou dohodu přijalo 185 zemí. Dokument stanovuje, že jak bohaté, tak chudé státy se mají připojit k opatřením, která omezí oteplování. Podle textu má být růst teploty pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím. V roce 2020 pařížský dokument nahradí Kjótský protokol z roku 1997.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů