Úterý, 19. března 2024

Snížení globálního oteplování by přineslo nárůst světového HDP

Snížení globálního oteplování by přineslo nárůst světového HDP

Omezení růstu průměrné teploty na zemi na 1,5 stupně celsia, cíl pařížské dohody o klimatu, by zabránilo ekonomickým ztrátám v rozsahu 12 bilionů dolarů (304 bilionů Kč), neboli deseti procent světového HDP. Sdělila to dnes OSN. Podle její studie, zveřejněné na klimatické konferenci v Marrákeši, by se ale do roku 2050 musely zrušit emise uhlíkových plynů a celý svět by přešel na obnovitelné energie.

Podle studie je taková změna dosažitelná. Pokud by se povedla, vzniklo by do roku 2030 o 68 procent více pracovních míst napojených na energetiku a 1,1 miliardy lidí bez elektřiny by měla přístup k čisté energii. To by vedlo ke značnému rozvoji. "1,5 stupně je klíčovým požadavkem ohrožených zemí, protože jen tato hodnota umožní našim lidem a životnímu prostředí přežít," uvedla zástupkyně Etiopie na konferenci OSN v Maroku. "Jak pro rozvinuté tak pro rozvojové země znamená limit 1,5 stupně možnost uchovat si ekonomický růst, " řekl spoluautor studie Michiel Schaeffer.

Na loňské pařížské konferenci o klimatu byl dohodnut cíl snížení globálního oteplování o dva stupně oproti předindustriální době a smluvní strany se zavázaly, že budou usilovat o omezení nárůstu teploty o 1,5 stupně. Dohodu k dnešnímu dni ratifikovalo 110 zemí. Smlouva ale nemá žádný detailní časový plán nebo konkrétní cíle pro emise jednotlivých zemí. Podle institutu Germanwatch také zatím žádný z hlavních znečišťovatelů nenastoupil cestu ke splnění pařížského závazku.

Na klimatické konferenci v Marrákeši se jedná o finanční a technologické pomoci chudým zemím. Pokud by se všechny země držely závazku snižování globálního oteplování, byla by obnovitelná energie v roce 2050 levnější pětkrát nebo i více, uzavírá studie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů