Úterý, 19. března 2024

V Maroku končí klimatická konference v obavách z kroků Trumpa

 V Maroku končí klimatická konference v obavách z kroků Trumpa

Představitelé téměř 200 zemí, kteří se účastnili v uplynulých dnech klimatické konference v marockém městě Marrákeš, označili ve společném prohlášení boj proti klimatickým změnám za "neodkladnou povinnost". Zároveň pak potvrdili svůj závazek plně realizovat klimatickou dohodu ujednanou loni na konferenci OSN v Paříži, jejímž cílem je omezit globální oteplování. Informovala o tom dnes, v závěrečný den marrákešské konference, agentura AFP.

Společné prohlášení z Marrákeše je vnímáno jako poselství solidarity v době, kdy svět s obavami čeká, zda nově zvolený americký prezident Donald Trump vyhlásí odstoupení Spojených států od pařížské dohody, uvedla agentura AFP.

Pařížskou dohodu podepsalo přes 190 států a prochází v jednotlivých zemích ratifikací. V platnost vstoupila letos v listopadu. V roce 2020 tato dohoda nahradí nynější kjótský protokol z roku 1997. Počítá se v ní s tím, že celosvětové oteplování bude udrženo pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím.

Americký ministr zahraničí John Kerry, který působí ve vládě dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy, na konferenci řekl, že nezdar v boji proti klimatickým změnám by byl zradou, jež by měla ničivé důsledky. Kerry poukázal na tající ledovce, stále silnější bouře a rekordní sucha a apeloval na státy, aby začaly okamžitě jednat.

Obamův nástupce Trump naproti tomu v předvolební kampani tvrdil, že globální oteplování je podvod, který si vymyslela Čína, aby poškodila americké hospodářství. Trump řekl, že pařížskou klimatickou dohodu vypoví a že bude podporovat průmyslová odvětví, jako je těžba uhlí, ropy a zemního plynu.

V prohlášení vydaném v Marrákeši ve čtvrtek ministři životního prostředí potvrdili odhodlání svých zemí bojovat proti klimatickým změnám. "Naše klima se otepluje znepokojujícím a bezprecedentním způsobem a je naší neodkladnou povinností na to reagovat," uvádí se v textu.

Bohaté státy také v dokumentu znovu potvrdily svůj cíl do roku 2020 shromáždit 100 miliard dolarů z veřejných i soukromých zdrojů na pomoc rozvíjejícím se zemím v boji proti klimatickým změnám.

Prohlášení z Marrákeše je politický dokument, který deklaruje úmysly účastnických států, ale nemá žádnou právní moc.

Světová meteorologická organizace (WMO), která patří mezi agentury OSN, již uvedla, že letošek velmi pravděpodobně překoná rekordně teplý rok 2015 a bude nejteplejším od doby, co existují záznamy.

V příštím roce bude organizátorem klimatické konference tichomořské souostroví Fidži, jednání budou ale probíhat v německém městě Bonn, oznámilo dnes podle agentury AFP marocké předsednictví a fidžijské úřady.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů