Pátek, 29. března 2024

Díky prodejnám COOP mají lidé možnost odevzdávat použité spotřebiče a baterie i v menších obcích

Od roku 2003 bylo prostřednictvím prodejen Skupiny COOP odevzdáno k recyklaci téměř 110 tun použitých baterií

Díky prodejnám COOP mají lidé možnost odevzdávat použité spotřebiče a baterie i v menších obcích

Díky nové trojstranné dohodě uzavřené v listopadu mezi Svazem českých a moravských spotřebních družstev, organizacemi ECOBAT a RETELA se zapojení Skupiny COOP ještě rozšiřuje a současně dochází ke koordinaci spolupráce těchto subjektů. Nově by zákazníci prodejen měli najít sběrné nádoby na použité baterie, malé vysloužilé elektrospotřebiče a žárovky ve zhruba 2 200 prodejnách COOP. Vzhledem k širokému zastoupení prodejen COOP ve venkovských oblastech tak mají lidé možnost odevzdávat baterie a malé elektrospotřebiče i v menších obcích.

Mezi maloobchodními řetězci, které se zapojují do zpětného odběru použitých baterií tím, že ve svých prodejnách umísťují sběrné nádoby, jsou prodejny Skupiny COOP dlouhodobě na špičce. S odstupem za nimi následují Kaufland, Billa, Lidl nebo Globus. "Skupina COOP přistupuje ke zpětnému odběru baterií dalece nad rámec svých legislativních povinností. Naplňuje myšlenku ekologického zpětného odběru také tím, že svozy baterií se provádí ve většině prodejen spotřebních družstev v návaznosti na dovoz zboží z velkoobchodu na prodejny," říká RNDr. Petr Kratochvíl, jednatel ECOBAT s.r.o., a dodává: ,,Významná je její role zejména v menších obcích, kde se sběrná místa v prodejnách COOP stávají nejdostupnějšími, kam mohou lidé nosit použité baterie, malé elektrozařízení a žárovky."

Prodejny Skupiny COOP jsou dobrým příkladem fungování zpětného odběru. Při sběru baterií a elektrozařízení se nejezdí separátně na jednotlivé prodejny, ale COOP v převážné většině sám shromažďuje baterie na centrálních místech, odkud je pak ECOBAT a RETELA hromadně odváží k recyklaci. ,,Systém zpětného odběru je jedním ze stěžejních principů ekologicky šetrného podnikání systému Skupiny COOP. Jsme si vědomi toho, že k lidem v menších obcích, ale nejen v nich, máme blízko, a přijde nám přirozené tohoto vztahu využít a dělat něco smysluplného pro životní prostředí," vysvětluje Ing. Pavel Březina, předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev.

Trojstranná dohoda mezi Skupinou COOP, organizacemi ECOBAT a RETELA navazuje na dlouhodobou spolupráci s desítkami družstev, která přistoupila od roku 2013 k původní Rámcové smlouvě, a jejichž zhruba 1 700 prodejen bylo vybaveno potřebnými boxy pro sběr velmi malých vysloužilých elektrospotřebičů (včetně baterií) a boxů pro sběr žárovek. ,,Na náklady výrobců a dovozců elektrozařízení, tedy pro družstva bezplatně, zajišťujeme nejen vybavení sběrnými boxy, ale také odvoz v dohodnutých termínech a ekologické zpracování u zpracovatelů s odpovídajícími licencemi. Nastavení nových, pro družstva ještě výhodnějších podmínek, může přispět, jak věříme, k rozšíření sběrné sítě i do dalších družstev a lokalit, která dosud uvedených služeb nevyužila," říká Ing. Jaroslav Vladík, CSc., jednatel RETELA, s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů