Úterý, 19. března 2024

Některá města se kvůli emisím chtějí zbavit naftových motorů

Některá města se kvůli emisím chtějí zbavit naftových motorů

Starostové největších světových měst se na konferenci v Mexiku zabývali možností snížit emise plynů, které jsou spojovány s globálním oteplováním. Konferenci Cities 40 (C40) předsedala starostka Paříže Anne Hidalgová, která svůj příspěvek pronesla ve španělštině. Některá města se do roku 2025 chtějí zbavit automobilů s naftovými motory.

"Na skepsi některých státníků a na zbabělost, jež ochromuje jiné, odpovídáme akcí... města jsou předvojem změny, ale je třeba jednat rychle," řekla Hidalgová, která převzala vedení C40 od starosty Ria de Janeiro Eduarda Paese. K úmyslu zakázat naftové automobily se přihlásila Paříž, Mexiko a Madrid.

Skupina C40 zahrnuje 90 měst, mezi nimi New York, Johannesburg, Addis Abebu, Peking, Šanghaj, Atény, Istanbul a Londýn, tedy místa, v nichž žije přes 600 milionů lidí a jejichž ekonomika tvoří čtvrtinu globálního HDP.

Starostové v Mexiku jednají od 30. listopadu do dneška. Ve čtvrtek představili studii s názvem Deadline 2020. Vyplývá z ní, že zdrojem třetiny škodlivých emisí jsou města, jejich infrastruktura, doprava a výstavba.

"Bude-li se infrastruktura na světě vyvíjet jako dosud, do pěti let se teplota zvýší o více než dva stupně Celsia," tvrdí se v dokumentu. Loni se na 200 států na Pařížské konferenci dohodlo, že je třeba udržet oteplování pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím. Hidalgová řekla, že klíčové bude získat dostatek financí na investice, které překročení hranice dvou stupňů Celsia zabrání. Města ze skupiny C40 budou podle dokumentu v příštích letech na zlepšení životního prostředí potřebovat až 375 miliard dolarů (9,5 bilionu Kč).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů