Úterý, 19. března 2024

Rok 2016 byl v USA druhý nejteplejší v měřené historii

 Rok 2016 byl v USA druhý nejteplejší v měřené historii

Loňský rok byl ve Spojených státech druhý nejteplejší za dobu měření, tedy za 122 let, když zvláště dramaticky rostly teploty na Aljašce. Americké státy zároveň zaznamenaly druhý největší počet přírodních katastrof s mimořádně vysokými škodami. Uvádí to dnes zveřejněná výroční zpráva amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA).

Průměrná teplota v loňském roce dosáhla v USA 12,7 stupně Celsia, což o 1,8 stupně převyšuje průměr 20. století. Tepleji než loni bylo ve Spojených státech jen v roce 2012, kdy vědci spočítali průměrnou hodnotu na 12,9 stupně.

"Více horka v letních nocích, oteplování dále na severu a koncentrace přívalových dešťů v období dlouhého sucha, to jsou příznaky lidmi způsobeného globálního oteplování, které předvídali vědci," uvedl ke zprávě vedoucí klimatolog NOAA Deke Arndt.

Zvláště problematický může být podle něho fakt, že noční teploty byly loni na americkém území nejvyšší v historii, což vede například ke škodám na zemědělské úrodě či vyšším nákladům na klimatizaci.

Vůbec nejteplejší rok v historii zaznamenala Aljaška, kde průměrná teplota překonala dosud rekordní hodnotu z roku 2014 o více než půl stupně.

V USA došlo loni k 15 přírodním pohromám, z nichž u každé přesáhla škoda miliardu dolarů (26 miliard korun). Patří mezi ně například povodně v Louisianě či Texasu, velká tornáda či úder hurikánu Matthew. Celkem ve všech 15 případech zemřelo 138 lidí.

Americké statistiky jsou tradiční předzvěstí globální zprávy, kterou úřad vydá později v lednu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů