Úterý, 19. března 2024

V Kalifornii spadla za silné bouře tisíciletá sekvoje

 V Kalifornii spadla za silné bouře tisíciletá sekvoje

Americké státy Kalifornie a Nevada sužují několik dní silné bouře, které kromě vydatného deště přinášejí i záplavy, při nichž se tvoří vysoké vrstvy bahna. V Kalifornii přišli podle stanice CNN o život čtyři lidé a při silném vichru spadla v národním parku Calaveras i jedna slavná sekvoje.

Strom, u jehož paty byl vyřezán tunel dostatečně velký na to, aby pod ním prošel člověk nebo projelo auto, byl stejně jako další sekvoje v parku velkou turistickou atrakcí v pohoří Sierra Nevada. Stáří sekvoje s kmenem o průměru deset metrů nebylo známo, ale odhadovalo se na 1000 let. Strážci parku se domnívají, že k pádu stromu přispěly i mělké kořeny.

Průjezd v kmeni vznikl kolem roku 1880 ve snaze konkurovat sekvojím, jež se nacházely v Yosemitském národním parku a pod nimiž se dalo projíždět. Jízdy autem pod sekvojí v Calaveras se už v minulých letech nepovolovaly, ale stále pod ní mohli chodit turisté.

Západ USA sužují deště od minulého týdne. V nevadském okrese Reno muselo být kvůli nebezpečí záplav evakuováno 1300 lidí, v Renu a Sparksu byly zavřené školy. Guvernér Nevady v pondělí požádal státní zaměstnance, kteří mohou být postrádáni, aby zůstali doma a nevyjížděli. Několik tisíc obyvatel zůstalo bez proudu.

Ačkoli déšť v pondělí ustal, nyní se tvoří nový bouřkový systém, který má oblast zasáhnout dnes. V pohoří Sierra Nevada platí až do čtvrtka varování před bouřemi. V oblastech nad 2100 metrů může nasněžit až metr a půl sněhu. "Lidé by neměli vyjíždět," upozornil meteorolog Scott McGuire z Nevady.

V oblasti San Franciska byla vyhlášena záplavová pohotovost až do pátku. Lidé mají počítat s vlnami vysokými přes tři metry, které mohou zaplavit pobřežní silnice. Z břehů se na severu Kalifornie vylila řeka Russian River a zaplavila silnice i vinohrady v okolí. Školy v oblasti této řeky zůstaly zavřené.

Silně zasažena je kalifornská vinařská oblast Sonoma. Vinice jsou tam buď zcela zaplaveny nebo z vody vyčnívají jen vrcholky keřů. Jižně od Los Angeles bylo vydáno varování, že by voda mohla zaplavit dálnici.

Přes špatné zprávy z mnoha oblastí Kalifornie se ale situace uklidnila v oblasti Yosemitského národního parku. Ten po víkendové a pondělí pauze dnes znovu otevře své brány návštěvníkům.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů