Úterý, 19. března 2024

Rys ostrovid míří k Brnu. V Moravském krasu byl potvrzen výskyt vzácné šelmy

Rys ostrovid míří k Brnu. V Moravském krasu byl potvrzen výskyt vzácné šelmy

Rys ostrovid, naše největší kočkovitá šelma, se již minimálně od září zdržuje v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Přímo jej zde pozorovali a zdokumentovali pracovníci Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa a Miroslav Kutal. Nyní se zdá, že rys se vyskytuje v Moravském krasu a širší oblasti Drahanské vrchoviny trvaleji. Minulý týden to potvrdily nálezy stop při společném mapování odborníků z Agentury ochrany přírody a krajiny (Správy CHKO Moravský kras), Mendelovy univerzity v Brně, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR a dobrovolníků Hnutí DUHA. Nezpochybnitelný důkaz přinesla také fotopast, umístěná u nalezené stržené kořisti [1].

Přírodovědci během mapování odebrali vzorky trusu a srsti pro genetické analýzy, které by mohly ukázat na původ zvířete. Nejbližší rozmnožující se populace rysa žije v Beskydech a Javorníkách, kde loni i předloni pět rysic vyvedlo mláďata [2]. Největší česká populace žije v jihozápadních Čechách a navazujících oblastech v Bavorsku a Rakousku, kde se pohybuje 60-80 dospělých rysů [3].

Rys se pohybuje a loví na stovkách kilometrů čtverečních a jeho domovský okrsek tedy pravděpodobně zahrnuje i širší okolí Moravského krasu a Drahanské vrchoviny. S mapováním rysa významně pomáhá veřejnost, která Hnutí DUHA hlásí své pozorování na e-mail stopy@selmy.cz. Rysi a především vlci se postupně vracejí do řady oblastí, kde byli před staletími vyhubeni. Zoologové proto uvítají i další hlášení o výskytu velkých šelem, které pomáhá při vyhodnocování aktuálního rozšíření a životních nárocích vlků, rysů či medvědů. Zvyšující se frekvence oznámení v posledních měsících souvisí s vhodnými sněhovými podmínkami a také se zvyšujícím se počtem lidí, kteří se do mapování šelem zapojují.

Antonín Krása z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, zoolog Správy CHKO Moravský kras, řekl:

,,První hodnověrné údaje o výskytu tohoto vzácného druhu se objevily již na podzim, ale tehdy nešlo vyloučit, že jde jen o migrujícího jedince. Teď se však prokázalo, že se zde zdržuje dlouhodobě, o čemž svědčí opakovaná pozorování, nálezy stop i kořisti. Z pohledu ochrany přírody jde o velmi dobrou zprávu. Výskyt rysa je důkazem kvalit prostředí, v němž nachází dostatek potravy i úkrytů. Jeho výskyt nedaleko od jihomoravské metropole není důvodem k obavám. Lidem se vyhýbá a loví spíše slabší kusy zvěře. Řidiči by ale měli být obezřetní, a to zejména ve večerních a nočních hodinách, kdy jsou rysi nejaktivnější. Pro rysa může být taková srážka smrtelná.


Miroslav Kutal, expert na velké šelmy z Hnutí DUHA Olomouc a akademický pracovník Ústavu ekologie lesa, řekl:

,,Rys ostrovid je silně ohrožený druh, který má o poznání nižší schopnosti kolonizace nových oblastí než například vlk. Věrohodné údaje o jeho přítomnosti mimo oblasti jho trvalého výskytu v Beskydech a na Šumavě jsou proto velmi cenné. Případ v Moravském krasu ukazuje, kde všude rys může nacházet dobré podmínky k životu. Klíčové bude, aby se podařilo ho ochránit před pytláky nebo před intenzivní dopravou."


Martin Duľa, zoolog, výzkumný pracovník Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně, řekl:

,,Na základe monitoringu jedinca, ktorému sa od počiatku výskytu plne venujeme a skúseností z dlhodobého monitoringu rysa na česko-slovenskom pomedzí, môžeme usudzovať že rysovi tunajšie podmienky plne vyhovujú a zdá sa že sa na území postupne etabluje. Podľa najnovších výskumov existuje aký si ,,trade off" teda vyváženie medzi dostatkom koristi a prirodzených úkrytov. Početná potravná ponuka v oblasti a členitý terén je to, čo táto vzácna šelma potrebuje. Vzhľadom k vysokej urbanizácii, dopravnej infraštruktúre a intenzívnym ľudským aktivitám budeme rysa naďalej intenzívne monitorovať, nakoľko sú získané dáta cenným vedeckým poznatkom a pomôžu pri efektívnej ochrane druhu v budúcnosti."

Pavel Mauer, zástupce ředitele Školního lesního podniku Křtiny, řekl:

,,Školní lesní podnik Křtiny má o výskytu rysa také dostatek informací. Náš personál je o přítomnosti šelmy poučen a pověřen monitorovat její veškeré aktivity. Jako Školní lesní podnik Mendelovy univerzity velmi podporujeme spolupráci na výzkumné a monitorovací aktivitě šelmy na zájmovém území společně se správou CHKO Moravský Kras a Mendelovou univerzitou v Brně."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů