Čtvrtek, 28. března 2024

Reuters: Třem firmám na recyklaci baterií hrozí v EU pokuta

Reuters: Třem firmám na recyklaci baterií hrozí v EU pokuta

Firmám Ecobat Technologies, Campine a Recylex, které se v Evropské unii věnují recyklaci použitých baterií, hrozí od Evropské komise (EK) pokuta za účast v kartelu. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na informované zdroje. Účastníkem kartelu byla také společnost Johnson Controls International, ta však nebude potrestána, protože komisi na kartel upozornila.

Komise již v červnu 2015 obvinila pět firem, že se domlouvaly na cenách za likvidaci olověných baterií v Belgii, Francii, Německu a Nizozemsku. Na této činnosti se údajně podílely během tří let do roku 2012. Názvy firem komise nezveřejnila a později jednu z nich vyřadila.

Mluvčí EK Ricardo Cardoso zprávu agentury Reuters odmítl komentovat. Ecobat neměl ke zprávě bezprostřední komentář, zatímco firmy Recylex a Johnson Controls uvedly, že probíhající vyšetřování nemohou komentovat. Společnost Campine na žádost o komentář nereagovala.

Za porušení antimonopolních pravidel EU mohou firmy dostat pokutu, která odpovídá až deseti procentům jejich ročního obratu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů