Úterý, 19. března 2024

Strategie přizpůsobení se změně klimatu

Strategie přizpůsobení se změně klimatu

V Česku se má podle scénářů klimatologů postupně oteplovat, nejcitelněji v jarních měsících a v létě. Do dvaceti let podle propočtů odborníků stoupne průměrná teplota vzduchu o jeden stupeň a přibude suchých dní bez deště nebo sněhu. A na změny se tuzemsko postupně začíná připravovat.

Přibude budov nebo dopravních staveb adaptovaných na sucho a horko, bude se šetrněji hospodařit s vodou nebo v lesích. Alespoň s tím počítá národní akční plán, který dnes přinese na jednání vlády ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Svému úřadu i kolegům z kabinetu v dokumentu rozdává celkem 160 úkolů, které s přípravou na měnící se klima souvisí.

"Přizpůsobit se změně klimatu znamená připravit se na povodně, sucho, ale i třeba chránit se proti vlně veder ve městech, šetřit vodou, zlepšit ovzduší nebo chránit půdu, lesy, přírodu. Financování opatření bude zajištěno primárně z evropských zdrojů, na některé úkoly budou muset ministerstva najít peníze ve svých rozpočtech v průběhu příštích let," vysvětluje Brabec.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů