Úterý, 19. března 2024

Ivanka Trumpová prý přemluvila otce, aby zmírnil kritiku ekologie

Ivanka Trumpová prý přemluvila otce, aby zmírnil kritiku ekologie

Dcera amerického prezidenta Ivanka Trumpová a její manžel Jared Kushner přemluvili Donalda Trumpa, aby zmírnil svůj kritický vztah k ochraně životního prostředí. Napsal to dnes list The Wall Street Journal s odvoláním na důvěryhodné zdroje. Trump během volební kampaně vyhrožoval, že USA pod jeho vedením ustoupí od pařížské klimatické dohody, která signatářské státy zavazuje výrazně omezit škodlivé emise.

Podle amerického listu má šéf Bílého domu v úmyslu v brzké době podepsat nejméně dva exekutivní příkazy, které mají zahájit ústup vlády od regulací, jež v zájmu ochrany životního prostředí prosadil exprezident Barack Obama. Ivanka s manželem prý Trumpa přesvědčili, že by měl z formulace svých dekretů vypustit kritické zmínky o pařížské dohodě, podepsané předloni v listopadu. Nový text prý žádné zmínky o tomto dokumentu neobsahuje.

Pařížský klimatický plán, který nahrazuje Kjótský protokol z roku 1997, podepsali zástupci téměř 200 zemí. Podle dohody se má globální oteplování udržet pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého.

Trump se během volební kampaně netajil přesvědčením, že klimatická smlouva poškozuje americké hospodářství. Po volbách své stanovisko stejně jako v řadě jiných případů zmírnil, avšak jeho poradci trvají na tom, že prezidentův názor na klimatické změny zůstává dál kritický.

Změna formulací dekretu o ochraně životního prostředí je podle listu The Wall Street Journal důkazem vlivu, který v Bílém domě má americká "první dcera" a její muž Kushner. Ivanka už loni dala najevo, že se v případě volebního vítězství svého otce bude věnovat ekologii. V prosinci zorganizovala Trumpovo setkání s bývalým viceprezidentem a vlivným ekologickým aktivistou Alem Gorem.

Problematika plnění pařížské dohody je v gesci ministerstva zahraničí USA. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer ve čtvrtek odmítl odpovědět na dotaz, zda Trump od smlouvy odstoupí. Řekl pouze, že záležitost je předmětem debat hlavy státu s šéfem diplomacie Rexem Tillersonem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů