Úterý, 19. března 2024

Během australského léta padlo přes 200 teplotních rekordů

 Během australského léta padlo přes 200 teplotních rekordů

V Austrálii během letošního léta padlo 205 teplotních rekordů, uvedla organizace Climate Council. Zatímco východ země sužovaly vlny veder a celá řada požárů buše, západ se potýkal s povodněmi z přívalových srážek. Podle odborníků letošní léto naznačuje, že klimatické změny se projevují po celém australském kontinentě.

Města Sydney, Brisbane a Canberra zakusila nejteplejší léto vůbec, uvádí BBC. Ve vnitrozemském městě Moree ležícím zhruba 450 kilometrů jihozápadně od Brisbane teplota přesahovala 35 stupňů Celsia hned 54 dnů po sobě. V Adelaide na jihu země slavili nejteplejší Vánoce za posledních 70 let: 41,3 stupně Celsia. V Perthu na jihozápadním pobřeží za léto napršelo rekordních 192,8 mm srážek.

Podle australské neziskové organizace Climate Council je pravděpodobné, že se situace bude opakovat. Očekávané klimatické změny by v tom případě dopadly na australskou energetiku a patrně vyvolaly další výpadky elektřiny jako v průběhu letošního léta. Klimatické změny by mohly ohrozit také zemědělství, jeden z pilířů australské ekonomiky. Austrálie minulý rok vyvezla zemědělské produkty v rekordní hodnotě 50 miliard australských dolarů (necelý bilion českých korun), což pokrylo zpomalení dominantního těžebního sektoru.

Před několika dny vyšla jiná nezávislá zpráva varující před dopadem klimatických změn na australské životní prostředí. Podle australských vědců způsobují klimatické změny bělení korálů, jemuž padlo za oběť 35 procent severní a střední části Velkého bariérového útesu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů