Čtvrtek, 28. března 2024

V Brně vzniklo Mendelovu centrum. Bude pečovat o odkaz zakladatele genetiky

V Brně vzniklo Mendelovu centrum. Bude pečovat o odkaz zakladatele genetiky

Nové Mendelovo centrum založily v Brně instituce a společnosti, které svou činností mají blízký vztah k zakladateli genetiky Gregoru Johannu Mendelovi. Na aktivitách centra se budou podílet brněnské univerzity, Mendelovo muzeum, odborná vědecká pracoviště, soukromé firmy i Starobrněnské opatství, kde Mendel působil. Vznik centra dnes završil podpis memoranda o spolupráci mezi Mendelovou univerzitou a Mendelovým muzeem Masarykovy univerzity.

"Cílem je společně pečovat o odkaz G. J. Mendela ve všech odvětvích, ve kterých působil a dbát rovněž i na tradici prostředí, ze kterého Mendelova vědecká práce vzešla. Zakladatel genetiky žil dvě třetiny svého života ve starobrněnském opatství, byl člověkem se zájmem o okolí a byl členem řady vědecky zaměřených spolků sídlících v Brně," řekl ředitel Mendelova muzea Ondřej Dostál. Připomněl také, že 20. července uplyne 192 let od Mendelova narození ve slezských Hynčicích.

"Jako opat dokázal mít Mendel dobré a přátelské vztahy napříč tehdejší společností a v celém jeho životě můžeme sledovat snahu podporovat své bližní a rozvoj společnosti. I nově vznikající centrum chce následovat G. J. Mendela v této jeho otevřenosti, a umožnit tak spolupráci všem lidem dobré vůle. To je předpokladem k pochopení jeho mimořádné osobnosti v celé jeho šíři," zdůraznil starobrněnský opat Lukáš Evžen Martinec.

Mendelovo centrum je situováno v prostoru Starobrněnského opatství. Prvotním úkolem bude příprava oslav výročí 150 let od Mendelových přednášek v roce 2015. Základní informace k výročí jsou již na speciálním webu www.mendelgenius.com.

Na vzniku centra se podílí Starobrněnské opatství, Masarykova univerzita, Mendelovo muzeum, Mendelova univerzita, Český hydrometeorologický ústav - pobočka Brno, Genetická společnost Gregora Mendela, Středoevropský technologický institut CEITEC, Mendelova společnost pro včelařský výzkum a firmy SEMO a Agritec. Dalšími partnery jsou: Rodný dům J. G. Mendela ve Vražném, Oddělení lékařské genetiky Fakultní nemocnice Brno, město Znojmo a obec Šardice.


Kontakt: Ondřej Dostál, ředitel Mendelova muzea, e-mail: dostal@mendelmuseum.muni.cz, mobil: 724 942 354

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů