Pátek, 29. března 2024

Ministr Marian Jurečka: Podpora ovocnářů a zelinářů je důležitá pro udržení zaměstnanosti na venkově

Ministr Marian Jurečka: Podpora ovocnářů a zelinářů je důležitá  pro udržení zaměstnanosti na venkově

Podpora pěstování ovoce a zeleniny patří k prioritám ministra zemědělství Mariana Jurečky. Na zahradnické výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích dnes uvedl, že je to významný sektor z hlediska udržení zaměstnanosti v zemědělství a na venkově. Na výstavě ministr také předal ocenění vítězům soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje.

"Před rokem 1990 patřilo zahradnictví spolu s ovocnářstvím a zelinářstvím k oblastem s kvalitní úrovní. U produkce tradičních druhů zeleniny a ovoce jsme byli soběstační. Chci, abychom se k této úrovni znovu vrátili.," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Program rozvoje venkova bude i v letech 2014 až 2020 přispívat ovocnářům a zelinářům investičními podporami, například na výstavbu nebo rekonstrukci skleníků a fóliovníků, protože většina z nich je na hranici životnosti, na skladovací prostory a nově na využití inovativních technologií pěstování. V rámci Společné zemědělské politiky na období do roku 2020 byly ovoce a zelenina zařazeny do takzvaných citlivých komodit. Pro rok 2015 se tak předpokládá podpora ovoce ve výši 100 milionů korun, na zeleninu je vyčleněna stejná částka a na podporu pěstování konzumních brambor je určeno 50 milionů korun.

Při zahájení výstavy předal ministr Jurečka ocenění výhercům soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje a setkal se s představiteli Agrární komory Saska.

"Soutěž je projektem Ministerstva zemědělství a je určena na podporu malých a středních výrobců. Vychází vstříc rostoucímu zájmu veřejnosti o kvalitní potraviny od tradičních regionálních výrobců. V Ústeckém kraji je o soutěž velký zájem. Již podruhé mělo v rámci celé České republiky přihlášeno nejvíce výrobků, a to 145 od 40 výrobců," uvedl ministr Marian Jurečka.

Tradiční litoměřický veletrh potrvá až do soboty 20. září. Představí se na něm asi 550 vystavovatelů a odhaduje se, že ho navštíví stejně jako v loňském roce 80 tisíc lidí.

Litoměřicko patří k oblastem s významnou produkcí zeleniny a ovoce. Tato oblast je proto nazývána Zahradou Čech. V Ústeckém kraji je největší zastoupení ploch hrušní v České republice, a to 24 %. Celková plocha sadů řadí tento kraj ke třem nejvýznamnějším z hlediska produkce ovoce.

Hynek Jordán

ředitel Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů