Pátek, 19. dubna 2024

Pozvánka na kulatý stůl o udržitelné výrobě a odpovědné spotřebě potravin

Pozvánka na kulatý stůl o udržitelné výrobě a odpovědné spotřebě potravin

Jak (spolu)pracovat a propagovat odpovědnou spotřebu?
kulatý stůl pro všechny, kteří se zabývají Jídlem s velkým J, a vztahem mezi potravinami, udržitelným rozvojem a odpovědnou spotřebou


Českem v poslední době hýbou potraviny. Lidé si zvykli chodit na farmářské trhy, zkoumat etikety, vyhledávat certifikované výrobky, velká část přemýšlí nad tím, odkud potraviny pochází a třeba brzy přijde i chvíle, kdy hledání kvality zvítězí nad kvantitou a cenou. V Praze i mimo hlavní město vzniká spousta iniciativ - potravinové banky, komunitní zahrady nebo potravinově soběstačné komunity.
Vypadá to prostě, že roste počet spotřebitelů, kteří hledají Jídlo s velkým J. Takové, které neublíží vám a vašemu zdraví a jehož produkce byla fér k lidem i životnímu prostředí.

Určitě jsou věci, na kterých se shodneme: je důležité mluvit o tom, jaký dopad má naše spotřeba jak u nás v České republice, tak jinde - např. v zemích globálního Jihu, podporovat drobné farmáře a propagovat to malé, milé a šetrné. Třeba taky najdeme něco, na čem se vyplatí spolupracovat, nebo způsob, jak se můžeme navzájem podpořit.

Setkání má dvě části - na první zveme především zástupce neziskového sektoru, kteří fungují většinou v rámci nějakých grantů. Cílem první části je hlavně sdílení zkušeností z minula, plánů do budoucna, nápadů a tipů, jak to všechno dělat trochu líp a efektivněji.
Na druhou část setkání zveme širší okruh lidí, kteří se nějakým způsobem zabývají Jídlem - foodblogery, novináře, zástupce různých institucí apod. Cílem druhé části je kromě networkingu a sdílení zkušeností i získání zpětné vazby směrem od "mimo-neziskových" kruhů k těm neziskovým.

Místo: Tranzit Display, Dittrichova 9, Praha 2

Čas: 3.11.2014
17:00 - 18:30 (první část), 19:00 - 20:30 (druhá část)


Budeme moc rádi, pokud nám svou účast potvrdíte do 28.10. na mail barbora.mrazkova@ekumakad.cz. Stejně rádi budeme, pokud pozvánku přepošlete kolegům nebo známým, které by akce mohla zajímat nebo zveřejníte na svém webu či facebooku.
PS: napište nám prosím, které z obou částí se chcete/můžete zúčastnit

Srdečně zdraví a na setkání se těší,
Bára Mrázková, Tomáš Uhňák a Karolína Silná, Ekumenická akademie

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů