Sobota, 20. dubna 2024

Začaly České Vánoce. Soutěž s Ministerstvem zemědělství a s kvalitními potravinami

Začaly České Vánoce. Soutěž s Ministerstvem zemědělství  a s kvalitními potravinami

Od dneška se lidé mohou zapojit do spotřebitelské soutěže ,,České Vánoce", kterou připravilo Ministerstvo zemědělství. Hlavní výhrou je osobní automobilŠkoda Rapid Spaceback, ale celkem se bude soutěžit o 50 tisíc různých cen. Smyslem soutěže a informační kampaně je podpora prodeje kvalitních potravin a tedy i zemědělců a potravinářů.

Dneškem začíná soutěž Ministerstva zemědělství ,,České Vánoce". Do 4. ledna příštího roku mohou lidé sbírat loga Regionální potravina, Klasa, Chráněné zeměpisné označení, Chráněné označení původu, Zaručená tradiční specialita, Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou, Bio ,,zebra" a EU ,,Bio list".

,,Hlavní cenou je osobní automobil, ale máme připravené i další výhry. Například ledničku nebo mrazák plné potravin a sadu spotřebičů pro zdravé vaření. Celkem můžou lidé soutěžit o padesát tisíc cen. Chceme tak podpořit výrobce a zemědělce, jejichž produkce je kvalitní,"řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Náklady na spotřebitelskou soutěž dosáhnou přibližně 16 milionů korun. Na její mediální zajištění potom přibližně 14 milionů korun. Dalších 30milionů investuje Ministerstvo zemědělství prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu do kampaně na podporu značky Regionální potravina. Obě části kampaně se budou prolínat a doplňovat.

Plné znění pravidel a herní karta jsou k dispozici na www.vanocni-soutez.cz.

S cílenou podporou zemědělců a to hlavně malých a středních farem počítá Ministerstvo zemědělství i v příštím roce. Ve všech krajích ČR například uspořádá projekt ,,Poznej svého farmáře", který pomáhá malým producentům získat přímé kontakty na spotřebitele, a lépe tak dostat produkci farem do povědomí veřejnosti.

,,Projekt Poznejsvého farmářejsme už letosuspořádali na pěti farmách. Lidé je mohli navštívit, seznámit se s prací zemědělců a ochutnat tradiční výpěstky a potraviny. Už teď se můžou farmáři hlásit do příštího ročníku akce, kterou jsme pro velký zájem rozšířili. V rámci projektu se uskuteční v každém kraji, tedy na třinácti místech, půldenní setkání se zábavným programem, ochutnávkami a farmářským trhem pro veřejnost," řekl Marian Jurečka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů