Úterý, 16. dubna 2024

Ve středních Čechách přibudou na orné půdě zelené plochy

Ve středních Čechách přibudou na orné půdě zelené plochy

Ve středních Čechách přibudou na orné půdě zelené plochy. V následujících letech tak na tisících hektarech půdy vzniknou přírodní prvky zvyšující biologickou rozmanitost ploch a bránící erozi, tedy například meze či skupiny stromů. ČTK to dnes řekl předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík. Nyní je ve středních Čechách zhruba 300.000 hektarů osevních ploch, z toho zelené plochy v nejbližších letech zaberou zhruba 10.000 hektarů.

Podle pravidel pro podávání žádostí o zemědělské dotace pro období do roku 2020, jejichž definitivní znění by měla vláda schválit na jaře, budou muset zemědělci vyčlenit ze své orné půdy pro zelené plochy alespoň pět procent výměry. Dosud je vyčleněno asi jedno až dvě procenta. Toto pravidlo označované za takzvaný greening neboli zazelenění by se mělo týkat těch, co hospodaří na více než 15 hektarech orné půdy. "Vyčlenění bude podmínkou pro přidělení jedné složky dotací. Pokud zemědělec toto pravidlo nebude plnit, může částečně o dotace přijít," uvedl Stehlík. Například z dotace 6000 korun na hektar by tak nedostal třetinu.

Opatření má pomoci zachovat rozmanitost přírody i kulturní krajiny. Zemědělci by například měli zachovávat travní porosty či rozmanitost plodin podle daných pravidel. Například na určitý poměr ploch mohou zasadit rostliny, které do sebe vážou dusík, což jsou například vojtěška či hrách. U obhospodařovaných ploch přibudou krajinné prvky, jako třeba zelený pás na přechodu lesa a pole.

Podle Stehlíka by neměl být problém uvést nová pravidla do praxe v terénu, komplikací ale bude ještě složitější systém rozdělování dotací a s ním související zvýšená administrativní zátěž farmářů.

Sandra Bejšáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů