Pátek, 29. března 2024

Začátek konce špatných biopaliv první generace

Europoslanci výboru pro životní prostředí odhlasovali limity pro biopaliva vyráběná na zemědělské půdě

Začátek konce špatných biopaliv první generace

Omezení pro biopaliva vyráběná z plodin pěstovaných na zemědělské půdě schválil

dnes ráno výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu. Biopaliva takzvané první generace [1] se budou moci podílet v Evropě do roku 2020 maximálně sedmi procenty na zajištění celkového podílu obnovitelných zdrojů v dopravě [2]. Česká debata o biopalivech právě dnes probíhá v hospodářském a rozpočtovém výboru poslanecké sněmovny.

Podle dnes schváleného návrhu reformy evropské biopalivové politiky musí nově dodavatelé biopaliv i Evropská komise evidovat také emise oxidu uhličitého související s tzv. nepřímou změnu využití půdy, tedy škodami, které pěstování biopaliv působí ničením cenných ekosystémů hlavně ve třetím světě (ILUC) [3]. Řada biopaliv má totiž při započítání ILUC celkově vyšší emise než spalování fosilních paliv, čímž popírají původní smysl podpory.

Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu odsouhlasil kompromis vzniklý z jednání mezi Evropskou komisí a zástupci členských států. Zatímco Evropská komise např. navrhovala, aby se klasická biopaliva mohla podílet na podílu obnovitelných zdrojů v dopravě maximálně pěti procenty, zástupci členských států, takzvaná Evropská Rada, požadovala sedm procent. Celý Evropský parlament bude o návrhu hlasovat 29. dubna.

Domácí debata o biopalivech dnes pokračuje v hospodářském a rozpočtovém výboru sněmovny. Oba výbory budou diskutovat návrh vlády na prodloužení daňového zvýhodnění na léta 2015 - 2020, a to právě pro kontroverzní biopaliva první generace. Vládní návrh neodráží měnící se pozici Evropské unie a je výhodný pro firmy místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Hnutí DUHA shrnuje svou pozici k biopalivům v přiloženém novém informačním listu nazvaném ,,Tudy ne, přátelé".

Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl:

,,Evropská unie chce omezit klasická biopaliva první generace, která konkurují výrobě potravin a způsobují tak ničení cenných ekosystémů zabíráním nových ploch pro zemědělství převážně ve třetím světě. Česká vláda naopak navrhuje pokračovat v jejich podpoře, což vyhovuje místopředsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO) a jeho firmám. Stát by měl však mnohem větší pozornost věnovat efektivnějším dopravním alternativám, jako je železniční doprava a elektromobilita poháněná elektřinou z obnovitelných zdrojů, biometan vyráběný v bioplynových stanicích nebo motorová biopaliva vyrobená z odpadů (biopaliva druhé generace)."

Kontakty:

Ivo Kropáček, odpadový expert, 604 207 302, ivo.kropacek@hnutiduha,cz

Jan Piňos, média a komunikace, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů