Čtvrtek, 28. března 2024

Rodokmen masa už pro zákazníka není tajný

Rodokmen masa už pro zákazníka není tajný

Víme dost o tom, co vlastně jíme? Od začátku dubna by se měla informovanost spotřebitelů ještě zvýšit. Od středy už výrobci musejí uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Tato povinnost zatím platila jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje.
Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/rodokmen-masa-uz-pro-zakaznika-neni-tajny-20150402.html?utm_source=email&utm_medium=emailkampane&utm_campaign=duben-2015

,,Účelem nového nařízení je, aby měli zákazníci lepší přehled o tom, ve které zemi se zvíře narodilo, bylo vychováno a kde poraženo, což jim může usnadňovat nákupní rozhodování. Zvláště pak v souvislostech s proběhlými potravinovými aférami z předchozích let," uvedla auditorka pro oblast potravinářství společnosti Bureau Veritas Kateřina Lacinová.

Pro každý druh masa je stanovena konkrétní lhůta chovu. Například u drůbeže platí, že musí žít minimálně jeden měsíc v určité zemi. ,,Pokud bylo zvíře chováno v jedné ?a poraženo ve druhé zemi, musí výrobce uvést na etiketě nebo cedulce u prodejního pultu oba údaje. Pokud bylo zvíře chováno a poraženo v jednom státě, stačí, když výrobce zveřejní pouze údaj o původu zvířete," přiblížil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Právo na informace

Zákazníci by tak podle Lacinové měli být lépe informováni o historii masa, i když mělo zvíře bohatší rodokmen. ,,Například prase se mohlo narodit v Polsku, kde bylo zároveň chováno, ale několik měsíců před porážkou bylo převezeno do České republiky," řekla.

Z obchodů by tak měly zmizet třeba případy, kdy za česká kuřata byla vydávána i ta, která k nám byla dovezena ze zahraničí a český zpracovatel je jenom naporcoval a zabalil. ,,Toto označení bylo z hlediska spotřebitele poněkud matoucí, protože informace o tom, kde se kuře vylíhlo a bylo chováno, zákazníci neměli k dispozici," dodala Lacinová.

Jurečkův úřad slibuje, že údaje u čerstvého i mraženého masa budou bedlivě kontrolovat inspektoři a veterináři. Jestliže zjistí, že výrobce se proti nařízení nějakým způsobem protivil, mohou mu udělit pokutu až deset milionů korun.

Složení, velikost písma a alergeny

Značení masa je v poslední době druhou novinkou, kterou Česko zavádí. Od začátku roku musejí výrobci detailněji odkrývat složení jednotlivých potravin. Navíc lidé už nemusejí do obchodu nosit lupu, protože zákon určuje třeba velikost písma a kontrast. Změny se dotýkají i zkratek, které jsou u surovinového složení nepřípustné. Další zásadní změna je to, že u potravin musejí být výrazně uvedeny ?i alergeny, které potravina obsahuje.

,,Při výběru potravin je nutné sledovat nejen surovinové, ale především i výživové složení. Spotřebitelé většinou nemají takové znalosti, aby ze surovinového složení odhadli, zda je potravina zdraví prospěšná, či nikoliv. Tabulka výživových hodnot s výběrem pomůže," řekla Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/rodokmen-masa-uz-pro-zakaznika-neni-tajny-20150402.html?utm_source=email&utm_medium=emailkampane&utm_campaign=duben-2015

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů