Čtvrtek, 28. března 2024

V biopalivech Babišovi začne konkurovat Plachý

V biopalivech Babišovi začne konkurovat Plachý

Agrofertu Andreje Babiše začne od léta konkurovat v biopalivech podnikatel, který současnému ministrovi financí stavěl před pěti lety chemičku na zpracování řepky. Agrofert je přitom v Česku lídrem tohoto odvětví s většinovým podílem trhu.

Provoz v ústecké chemičce, kterou si před necelými deseti lety nechala postavit Setuza a od února není v provozu, obnoví vlastník výrobní jednotky Tomáš Plachý starší, spolumajitel skupiny Safichem Group.

"Novým nájemcem, který se od 1. července 2015 začne zabývat výrobou FAME (methylester řepkového oleje, který se přimíchává do nafty - pozn. red.), bude společnost z naší skupiny Chemoprojekt. V současné době připravujeme všechny formální legislativně potřebné kroky k povolení zahájení výroby," dodal. Ústeckou chemičku, vyrábějící zhruba sto tisíc tun řepkové příměsi do nafty ročně, naposledy provozovala společnost Kratolia. Ta byla napojena na kontroverzní podnikatele Petra Sisáka a Tomáše Pitra.

Konec po daňové razii

Kratolia činnost ukončila poté, co letos v únoru k největšímu konkurentovi Babišova Preolu přijela "daňová Kobra", spadající pod Babišovo ministerstvo financí, a firmě přikázala zaplatit 90 milionů korun na dani. Přitom Kratolia do té doby byla spolu s Agrofertem významným dodavatelem FAME do státního Čepra, které složku povinně přimíchává do nafty. Nyní jsou firmy Agrofertu podle týdeníku Dotyk jediné, od kterých Čepro odebírá.

Plachý, mimo jiné majitel inženýrských společností Chemoprojekt, Technoexport a nově i několika strojírenských firem, výrobní jednotku v Ústí nad Labem vlastní. V roce 2007 ji projektoval a stavěl, následně ji provozovaly firmy kolem zmiňovaných Sisáka a Pitra.

"Plachý věděl, pro koho chemičku staví, a měl obavy, že za stavbu mu Pitr se Sisákem nezaplatí. Od začátku byl proto projekt koncipován tak, že vlastníkem de facto bude Plachý a Setuza bude za chemičku platit leasing," řekl dobře informovaný zdroj z branže, který si nepřál být jmenován.

Poté, co Setuza přestala platit leasing a zkrachovala, si výrobní jednotku od Plachého firmy pronajalo postupně několik společností, poslední z nich byla právě Kratolia. Ta ale na začátku roku i v souvislosti s daňovou razií přestala nájem platit a ke konci března v areálu skončila. Nyní tak chce Plachý látku, která se povinně přimíchává do paliv, vyrábět a zpracovávat sám.

Dvě shodné chemičky

Andrej Babiš měl v minulosti o ústeckého zpracovatele řepky patřícího pod Setuzu - tehdy ovládanou Pitrem a Františkem Mrázkem - velký zájem. A až když mu její nákup nevyšel, nechal si před pěti lety rovněž od Plachého postavit v Lovosicích v podstatě stejný závod Preol. Ten patří mezi nejziskovější Babišovy chemičky v Česku, předloni vydělal v čistém čtvrt miliardy korun.

Agrofert tvrdí, že ho zastavení výroby v Ústí nad Labem nijak nezvýhodnilo a žádný dopad nebude mít ani obnovení výroby Plachým. "Předtím jsme vyráběli na sto procent kapacity, takže výrobu jsme zvýšit logicky nemohli. Cena se taky nezměnila," uvedl pro HN Martin Kubů, který má v Agrofertu na starost biopaliva a obnovitelné zdroje.

Plachý Babišově Agrofertu projektoval i další modernizace chemických závodů specializujících se na to, co Babišovi vynáší nejvíc - výrobu hnojiv. Předloni Plachý získal půlmiliardový kontrakt na rozšíření výroby močoviny ve slovenském Duslu Šala. Měl se podílet i na největší investici Agrofertu, kterou je přestavba čpavkárny v Duslu za zhruba osm miliard korun. Nakonec ale hlavní francouzský dodavatel Technip Plachého z modernizace vyšachoval, protože Plachý má společný podnik s hlavním konkurentem Francouzů, švýcarsko-italskou společností Casale.


100 tis. tun

příměsi do bionafty, známé pod názvy MEŘO nebo FAME, vyrobí ústecká chemička za rok. Podobnou kapacitu má lo Babišův Preol.


AUTOR: Milan Mikulka
AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů