Pátek, 19. dubna 2024

Začíná druhý ročník projektu Poznej svého farmáře. Letos na třinácti statcích

Začíná druhý ročník projektu Poznej svého farmáře. Letos na třinácti statcích

Příležitost poznat farmáře ve svém okolí budou mít i letos lidé, kteří navštívízemědělská hospodářství zapojená do projektu Ministerstva zemědělství ,,Poznej svého farmáře". Loni se ho zúčastnilo pět farem. Akce byla úspěšná, proto letos Ministerstvo rozšířilo jejich počet na třináct. První hospodářství, Zámecké sady v Chrámcíchv Ústeckém kraji, mohou lidé navštívit již tuto sobotu 30. května.

Propagace malých farem, zdravého životního stylu a možnost poznat, jaké kvalitní regionální potraviny vznikají ve všech krajích České republiky, to jsou cíle projektu ,,Poznej svého farmáře".

,,Malá hospodářství často produkují vysoce kvalitní potraviny, dokáží je nabídnout za příznivější ceny než třeba tradiční obchody, ale už se jim nedostává peněz ani času na vlastní propagaci. Právě proto jsme v minulém rocenastartovali sérii akcí Poznej svého farmáře a po loňském úspěchu v ní pokračujeme i letos," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Akce jsou zaměřeny na rodiny s dětmi, ale také na milovníky kvalitních tuzemských potravin, kteří si mohou prohlédnout jednotlivá hospodářství a ochutnat i zakoupit výrobky přímo od farmářů.

,,Návštěvou takové akcezískají lidé možnost pravidelného nákupu osvědčených a čerstvých produktů v blízkosti svého bydliště. Zemědělci pak díky podobným projektům mají zajištěný odbyt svého zboží a najdou si nové zákazníky," uvedl ministr Jurečka.

Součástí programu na rodinných farmách je také ochutnávka výrobků oceněných značkou Regionální potravina, hudební vystoupení, dětský koutek nebo tvůrčí dílny pro rodiny.Vstup na všechny farmy je zdarma. Termíny a místa akcí ,,Poznej svého farmáře" najdete v příloze.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů