Čtvrtek, 28. března 2024

4. října - Mezinárodní den zvířat

4. října může každý milovník zvířat se svým miláčkem oslavit jeho velký den - Světový den zvířat. Tato tradice začala již v roce 1931 v italské Florencii (shodou okolností byla v tento rok otevřena i zoologická zahrada v Praze). Česká republika se těchto oslav oficiálně účastnila poprvé až v roce 1994. Účel vyhlášení je jasný, připomenout lidem, že zvířata jsou živí tvorové a důležitá součást naší planety. Chování lidí ke zvířatům tedy má být ohleduplné a každý by se měl vyvarovat jakýchkoli projevů týrání a omezování zvířecí svobody.

4. října - Mezinárodní den zvířat

Proč právě 4. říjen?
Toto datum bylo vybráno na počest Svatého Františka z Assisi. František, zakladatel žebravého řádu františkánů, hlásal skromný život v chudobě a pečoval o opuštěná a nemocná zvířata. Podle historických pramenů se zvířaty mluvil. Nepovažoval je za bytosti nižší než člověk, ale za své sestry a bratry, děti jednoho otce. Takový přístup k živočichům nebyl v křesťanství typický. František z Assisi navíc předjímal požadavky ekologického charakteru včetně rozšíření lidské etiky na vše živé, proto se stal patronem ekologie. František zemřel dne 4. října 1226, a právě z tohoto důvodu bylo toto datum později vhodné k vyhlášení Světového dne zvířat.

Světový den zvířat má v České republice svou zavedenou tradici a dostává se do povědomí stále většímu počtu obyvatel. Jeho oslavy se konají v různých městech po celé České republice. Velkou měrou se na rozšiřování této tradice podílejí také zoologické zahrady, kde se každoročně konají bujaré oslavy s bohatým doprovodným programem jak pro návštěvníky lidské, tak samozřejmě zvířecí. Svůj den oslavují i zvířata z útulků. Nadace na ochranu zvířat každoročně pořádá oslavy Světového dne zvířat, spojené s charitativní sbírkou chovatelských potřeb pro opuštěné psy a kočky a získané chovatelské pomůcky předá Nadace na ochranu zvířat útulkům.

Zdroj: Ekologické centum Most pro Krušnohoří
Kráceno/upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů