Pátek, 19. dubna 2024

Jurečka zařadil mezi největší úspěchy resortu podporu biopaliv

Jurečka zařadil mezi největší úspěchy resortu podporu biopaliv

Přechod na nový evropský dotační program rozvoje venkova (PRV), dotažení podpory biopaliv, ale i celoroční odstřel divočáků vidí jako své největší letošní úspěchy ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Řekl to v rozhovoru s ČTK.

"Přijímali jsme žádosti od zemědělců v době, kdy Evropská komise ještě nenotifikovala PRV," připomněl ministr, podle kterého byla situace složitá i po IT stránce. Mnoho lidí ze Státní zemědělského intervenčního fondu, který žádosti o dotace zprostředkovává, pracovalo i přes vánoční svátky.

Ministerstvo na konci října navýšilo rozpočet letošních výzev v programu o více než dvě miliardy korun. Zemědělcům, potravinářům a lesníkům se tak v prvním kole přerozděluje až 7,5 miliardy korun. Nejvíce z nich zamíří do živočišné výroby. Z programu rozvoje venkova budou moci zemědělci do roku 2020 čerpat téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek představují evropské zdroje. Jak řekl ČTK předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, ministerstvo se v letošním roce snažilo podpořit živočišnou výrobu, producenti například trpěli suchem či snižujícími se cenami mléka a vepřového. "Problém je v tom, že peníze přijdou až příští rok," uvedl předseda, podle kterého není nastavení evropské zemědělské politiky dostatečně flexibilní.

Za další úspěch považuje ministr dotáhnutí podpory biopaliv, novelu zákona podepsal v polovině prosince prezident Miloš Zeman. Ministerstvo se snažilo o notifikaci pokračování podpory v Bruselu, zákon u některých vysokoprocentních biopaliv zavádí spotřební daň a zachovává jejich podporu. Současně s tím zpřísňuje podmínky pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot. Nově budou muset být v určité míře v každém litru. Předchozí podpora skončila k polovině letošního roku, ČR tak byla v režimu nepovolené podpory.

Zákon dlouhodobě kritizuje opozice, zejména předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že podpora pomůže hlavně skupině Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Stát od roku 2009 do letošního pololetí podpořil biopaliva snížením daně o 8,53 miliardy korun.

Mezi povedené věci zařadil Jurečka i novelu vyhlášky, díky které se od ledna budou moci střílet divočáci i se selaty a bachyněmi celý rok. Podle resortu jsou přemnožení, způsobují tak miliardové škody na lesních i zemědělských porostech.

Za důležité body považuje ministr i novelu vinařského zákona, zavádějící definici falšování vína, nebo novelu zákona o potravinách, která omezuje klamavou reklamu na potravinách. Ani jedna z těchto novel se ale letos do Poslanecké sněmovny nedostala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů