Čtvrtek, 28. března 2024

Ve Washingtonu prosperují malé městské farmy

Ve Washingtonu prosperují malé městské farmy

Mary Ackleyová, která bydlí v americké metropoli pověstné tím, že tam žije politická elita, musela prokázat velkou vynalézavost, aby si mohla splnit svůj sen a stát se zemědělkou. Sestoupila tedy do podzemí a ve sklepě jednoho washingtonského baru tato pětatřicetiletá žena teď pěstuje miniaturní zelené výhonky. Ty pak prodává do restaurací a obyvatelům města. "Tohle je úžasná bazalka," říká hrdě zakladatelka Little Wild Things City Farm a sundává zelenající se podnos z police, která sousedí s pivem.

Paní Ackleyová, která pěstuje zeleninu také v jednom klášteru u Washingtonu, stojí v čele jednoho ze start-upů. Tedy začínajících firem, jejichž cílem je reagovat na rostoucí poptávku po lokálním ovoci a zelenině ve městě, které je známé bohatými snídaněmi sestávajícími ze steaků nebo ústřic.

"Jisté je, že bych to nemohla dělat bez podpory restaurací," vysvětluje bývalá dobrovolnice Peace Corps, americké agentury, která se zasazuje o mír ve světě a která působí hlavně v rozvojových zemích.

Ackleyová si vzala roční dovolenou, aby se mohla naplno věnovat své městské farmě.

Ackleyovou i další malé podnikatele podporuje Union Kitchen, inkubátor potravinářských start-upů. Zájemci mohou za měsíční předplatné sdílet prostory a zařízení pro svou produkci a mají přístup ke službám, které jim pomohou rozvíjet obchod a nalézt klienty.

Jednoho rána slunce ozařuje všechna patra bývalého skladiště ve čtvrti Ivy City na východě metropole, kde je jedno ze sídel Union Kitchen. Mezi těmi, kdo čistí, krájí nebo měří své výrobky, je rovněž Adam Kavalier, majitel Undone Chocolate. Tento sedmatřicetiletý vědec se pustil do výroby čokolády během studií v New Yorku a Washingtonu a zde nalezl místo vhodné pro rozvíjení své záliby.

"Mám hodně příbuzných a známých v okolí Washingtonu. Tady je mnoho příležitostí," vysvětluje a klade na síto fazole smočené v čokoládě. Ukazuje přitom, jak se vyrábějí čokoládové tyčinky s bio kakaem a bio cukrem.

Kavalier prodává své výrobky za osm až 12 dolarů (200 až 300 Kč) v některých restauracích, cukrárnách a kavárnách. Na budoucnost pohlíží optimisticky: jeho společnost zdvojnásobí současnou produkci, která činí 2000 až 3000 tyčinek za měsíc. "Rozvíjíme podnik, který prosperuje," ujišťuje.

Tato lokální produkce může mít i pozitivní vliv na místní ekonomiku. "Ze 100 dolarů, které jsou tady vydány, jich 68 zůstává Washingtonu. Kdyby bylo 100 dolarů vydáno v řetězci, obci by zůstalo jen 32 dolarů," podotýká Morgan West ze sdružení Think Local First, které podporuje firmy zaměřené na lokální ekonomiku ve Washingtonu.

Už několik let je tam ale silná konkurence. "Lidé si uvědomují, že skutečně mohou mít podnik, který funguje," říká spoluzakladatel Union Kitchen Jonas Singer. "Máme pěkný růst, ale tvrdě pracujeme," prohlašuje Sarah Gordonová z Gordy's Pickle Jar, která produkuje několik druhů paprik, jakož i solenou vodu pro koktejly. Firma sídlí v tiché ulici ve čtvrti Petworth.

"Jestliže nejste připraveni k velkým obětem pro váš malý podnik, pak to není nic pro vás," dodává.

"Když děláte všechno v malém množství a ručně, jde to dost pomalu. Je to skutečně slow food (pomalé jídlo)," vysvětluje Gordonová. Hnutí slow food se zrodilo v 80. letech v Itálii jako protiklad k fast food (s odkazem na restaurace s rychlým občerstvením) a stalo se mezinárodním hnutím za potravinovou biodiverzitu a jiný způsob stravování zahrnující schopnost vychutnávat si místní produkty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů