Čtvrtek, 28. března 2024

Naučná stezka Hruboskalsko díky ochráncům přírody v novém hávu

Naučná stezka Hruboskalsko díky ochráncům přírody v novém hávu

Většina z nás už po ní někdy procházela. Většina z nás byla místní dechberoucí scenérií tak zasažena, že je téměř jisté, že jsme tu nebyli naposledy. Projít naučnou stezkou Hruboskalsko, proplétající se srdcem skalního města kolem úpatí věží, po vrcholcích skal nabízejících impozantní vyhlídky, nebo hlubokými roklemi s bučinami, je zážitkem, na který se nezapomíná. Stezka, kterou projdou ročně tisíce návštěvníků, ale po letech pomalu začínala dosluhovat a potřebovala opravit. Kompletní rekonstrukce se ujali členové Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Bukovina a díky finanční podpoře programu NET4GAS Blíž přírodě tak bude naučná stezka provázet návštěvníky další léta.

Naučná stezka Hruboskalsko se nachází v jedné z nejnavštěvovanějších oblastí Českého ráje, v Hruboskalském skalním městě, jihovýchodně od Turnova. Největší pískovcové město Českého ráje, mezi horolezci známe také jako Skalák, leží v cenné části Geoparku UNESCO Český ráj. Stezka začíná u Lázní Sedmihorky, odkud stoupá skalním městem, aby se skrze nejznámější místa Hruboskalska dostala na skalní vyhlídky a pak se vrátila zpět do Sedmihorek. Na 7,5 kilometrovém okruhu potkáte 16 obnovených naučných tabulí, které opět budou oslovovat velké množství návštěvníků a snažit se v nich probudit zájem o přírodu. Že je zde na co poukazovat, nedokazují pouze všudypřítomné skály, ale také bohatá škála vzácných druhů rostlin a živočichů, na které můžeme narazit. Kapradina vláskatec tajemný, pavouk meta temnostní, netopýr vrápenec malý, ve skalních věžích pravidelně hnízdící sokol stěhovavý a řada dalších jsou toho důkazem.

,,Když se po naučné stezce vydáte, uvidíte vlastně ty nejzajímavější zákoutí a skály nejen od jejich úpatí, ale i z vrchních, vyhlídkových pohledů. Na krásně umělecky zpracovaných panelech, které zdobí ilustrace akademické malířky a grafičky Vlasty Matoušové, se dozvíte všechny důležité informace o tom, co vás obklopuje.", dodává Vít Preisler, předseda základní organizace ČSOP Bukovina, jejíž členové zde za finanční podpory programu NET4GAS Blíž přírodě kompletně obnovili všechny stojany na tabule a osadili je novými tabulemi s původní grafikou a aktualizovanými texty. Obnoven byl také povalový chodník a zábradlí. ,,Po deseti letech spolupráce NET4GAS a ČSOP tak na dalším nádherném místě naší země přibývá nová, již 79. lokalita Blíž přírodě," dodala Zuzana Kučerová z NET4GAS.

Začátek naučné stezky se nachází u Lázní Sedmihorky, zhruba kilometr od obce Sedmihorky (50.5539003N, 15.1960928E).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů