Čtvrtek, 28. března 2024

Brabec: Senátní úpravy jsou šumavským masakrem motorovou pilou

Brabec: Senátní úpravy jsou šumavským masakrem motorovou pilou

Za šumavský masakr motorovou pilou označil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) senátní úpravy návrhu pravidel pro národní parky. Uvedl, že s prezidentem Milošem Zemanem, který přišel verzi horní komory do Sněmovny podpořit, má ideologický střet. Brabec zopakoval, že schválení senátní verze by mohlo znamenat konec národních parků v Česku.

Zeman by místo národních parků měl raději podle ministra chráněné krajinné oblasti nebo dokonce jakési přírodní městské parky. "Problém je v nás, že chceme všechno řídit, chceme mít potůčky a řeky pěkně narovnané, zvířátka spočítané a očipované a stromy jako vojáky," řekl Brabec.

Zdůraznil, že přírodní zóny tvoří jen značnou menšinu území. Za chybu ale ministr pokládá to, že do šumavského národního parku bylo zahrnuto větší množství obcí a sliby, které jim byly dány, nebyly naplněny.

O senátních úpravách novely o ochraně přírody také řekl, že jsou dračím vejcem. "Pokud by byly aplikovány, mohly by znamenat nekonečný chaos a právní zmatek a spory včetně soudních," uvedl.

Brabec se podivil na tím, že národní park by měl podle této verze zajistit udržitelný rozvoj obcí, klade podle něho ochranu přírody na stejnou úroveň jako další účely národního parku a škrtá dlouhodobý cíl, kterým je ochrana přírody.

Ministr hájil i navrhované patnáctileté moratorium na rozdělení národních parků do jednotlivých zón. Přineslo by podle něho stabilitu, každý ředitel národního parku by nemohl "nastavit kormidlo" jinak.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů