Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Důsledky klonování zvířat pro člověka, zvířata a životní prostředí

15.05.2007  |  159× přečteno      vytisknout článek

Důsledky klonování zvířat pro člověka, zvířata a životní prostředí Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby se vyjádřil k možným důsledkům živých klonovaných zvířat získaných prostřednictvím techniky přenosu jader somatických buněk (SCNT) na jejich potomky a produkty z těchto živočichů pro bezpečnost potravin, zdraví a pohodu zvířat a pro životní prostředí. Protože jde o složitou problematiku vyžadující značné odborné znalosti, vytváří se v rámci vědeckého výboru EFSA pracovní skupina expertů, která připraví návrh stanoviska. EFSA proto uveřejnil výzvu k zasílání spolehlivých, recenzovaných (peer reviewed) údajů k dané problematice. Nerecenzované údaje budou brány do úvahy tehdy, jsou-li založeny na vědeckém důkazu a splňují-li odpovídající standard kvality. Údaje lze zasílat do EFSA do 29. května 2007 a měly by se týkat následujících problematik:

  • – Technologie přenášející intaktní (neporušené) jádro somatické buňky do oocytu zbaveného jádra
  • – Zdraví a welfare náhradní (foster) matky a klonovaného zvířete
  • – Charakterizace genetického „make-up” klonovaných zvířat, a to z hlediska intracelulárního i extracelulárního (mitochondriálního) genetického materiálu
  • – Srovnávací fyziologie klonovaných i konvenčních zvířat, například reprodukční kapacita
  • – Bezpečnost konzumace klonovaných zvířat a produktů z nich (maso, mléčné výrobky, vejce)
  • – Charakterizace genetického „make-up” u potomků klonovaných zvířat
  • – Srovnávací fyziologie potomků klonovaných a konvenčních zvířat
  • – Zdraví a welfare potomků klonovaných zvířat
  • – Bezpečnost konzumace potomků klonovaných zvířat a produktů z nich (maso, mléčné výrobky, vejce)
  • – Důsledky pro životní prostředí

Adresa pro zaslání údajů:

Dr. Juliane Kleiner, Senior Scientific Office, Scientific Committee and Advisory Forum Unit, European Food Safety Autority, Largo N. Palli 5a, 43100 Parma, Italy, e-mail: juliane.kleiner@efsa.europa.eu


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist