Pátek, 29. března 2024

Greenpeace nechce upravenou kukuřici

Aktivisté Greenpeace včera protestovali na poli Nechanice.
Greenpeace nechce upravenou kukuřici

Greenpeace tvrdí, že zde pěstovaná kukuřice NK 603 americké firmy Monsanto představuje riziko pro zdraví zvířat a lidí.


EKOLOGIE. Zkušební stanice jakékoliv ohrožení životního prostředí pěstováním této kukuřice odmítla. Zhruba desítka aktivistů se na okraji několikahektarového pole s kukuřicí převlékla do ochranných oděvů s rouškami přes obličej a natáhla kolem části porostu pásku. Před páskou pak stáli s transparenty s nápisy "Nebezpečné! Pozor GMO! Genetický experiment." Akce se konala bez incidentů. Podle Petra Horníka ze zkušební stanice se však protest odehrál na poli, kde geneticky upravená kukuřice není.


Kukuřici NK 603, která je odolná vůči přípravku na hubení plevelů Roundup, stanice podle Horníka pěstuje na jiném poli. Odmítl, že by pokusně pěstovaná kukuřice zanechala na okolí či lidech jakékoliv následky. "Zrno bude po sklizni zlikvidováno. Zelená hmota bude zaorána," řekl s Horník tím, že pro pokus má stanice všechna potřebná povolení a kladná vyjádření od ministerstev životního prostředí a zemědělství.


Kukuřice NK 603 je zatím povolena k dovozu do Evropské unie jako potravina a jako krmivo. Letos na jaře byly zahájeny polní pokusy v ČR vedle Nechanic ještě na dalších čtyřech místech v Česku. "Během tříletého pokusu se bude ověřovat, zda by se tento toxický výrobek mohl u nás pěstovat. Kromě rizik to však spotřebiteli nic nepřinese," řekla Magdalena Klimovičová z Greenpeace.
Podle ní hrozí kontaminace sousedních polí pylem z kukuřice přesto, že kolem ní je zaseta běžná kukuřice, která bude také zlikvidována. Testy na potkanech podle Klimovičové prokázaly, že kukuřice NK 603 působí toxicky na vnitřní orgány zvířat, které jsou kukuřicí krmeny.
Podle Horníka by mohlo pěstování modifikované kukuřice snížit náklady na chemické ošetřování porostů a zároveň přinést menší zatížení životního prostředí. Při použití jednoho postřiku přípravkem Roundup by totiž podle něj odpadlo dosavadní složité a několikanásobné ošetřování polí proti plevelům jinými přípravky.


Mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová řekla, že k obavám z negativních vlivů z pěstování upravených plodin není důvod. "Dosavadní zkušenosti z pěstování modifikovaných plodin ukazují, že mají řadu předností. Například se na ně používá méně klasických postřiků a dosahuje se u nich vyšších výnosů," řekla.

Zdroj: Metro

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů