Pátek, 29. března 2024

Hlaváček: GM plodiny dostanou zelenou

Hlaváček: GM plodiny dostanou zelenou
Tiskové středisko BVV – V současnosti se pohybujeme v otevřené ekonomice, globalizována jsou téměř všechna odvětví. Jsme také svědky toho, že se i v ČR mění klimatické podmínky.

Zvyšuje se teplota, snižuje se objem srážek v hlavním vegetačním období zemědělských plodin, což je zásadní problém. Právě ten je třeba vnímat a vytvářet předpoklady do budoucna, aby udržitelný rozvoj byl zabezpečen.

Jak bude v budoucnu vypadat zemědělství na jižní Moravě je otázka, na kterou je těžké odpovědět. Uvedl to na veletrhu Techagro Václav Hlaváček, předseda představenstva jihomoravské agrární komory. „Měli bychom začít používat zdravý selský rozum a začít se těmito problémy vážně zabývat. Řešení nebudou jednoduchá, budou vyžadovat legislativní opatření. Jestli si někdo myslí, že se zřídí dotační titul například na závlahy a jejich využívání a vyřeší se tak problém nedostatku vody, není to pravda. Jde pouze o nedílnou součást celého komplexu opatření, která se musí udělat,“ uvedl Hlaváček. Podle něho je třeba vytvořit rezervu vody v době přívalových dešťů a udržet ji v krajině a následně racionálně využívat. Zhodnotit ji nejen pro zemědělskou výrobu, ale vůbec pro život. Musí se také bojovat za rebonifikaci půdních jednotek, protože jejich využitelnost se snížila. Právě tyto jednotky jsou úrodné pouze při dostatku vláhy.

Na jižní Moravě budou z těchto důvodů vznikat nové typy plodin, bude se měnit i struktur a komodit. „Musíme se orientovat na plodiny, které budou schopny výnosu i v podmínkách se sníženou vláhovou kapacitou. V tomto případě se naskýtá velká příležitost pěstovat geneticky modifikované plodiny, které jsou schopny se s těmito podmínkami vypořádat a přitom přinášet pěstitelům velké výnosy,“ upřesnil Hlaváček. Připomněl, že schválení možnosti pěstování těchto genetických plodin by neměl být nepřekonatelný problém. Důkazem fungování tohoto systému je Španělsko, které od doby, kdy zavedlo pěstování GM kukuřice, produkce této komodity se zdvojnásobila. „Tato plodina, která se dá všestranně používat, tedy jak pro potravinářské účely, tak i nepotravinářské, je jednou z mála komodit budoucnosti,“ doplnil Hlaváček.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů