Čtvrtek, 28. března 2024

Modifikované problémy

Modifikované problémy
Veřejnost se obává geneticky upravených potravin. Polovina Poláků se vyjádřila pro zákaz jejich výroby.

Ministerstvo životního prostředí opatrně našlapuje kolem problému geneticky modifikovaných organismů (GMO). Nechce popudit Evropskou komisi, jež je propaguje, ani konzervativní veřejné mínění, které citlivě reaguje na každou zmínku o genetických úpravách.
Dvě třetiny Poláků odmítají kupovat geneticky modifikované potraviny. "Polovina dotázaných podporuje zákaz jejich výroby na celém území Polska, i kdyby to znamenalo další růst cen potravin," uvedla agentura PBS, která na toto téma uskutečnila výzkum.
Kabinet je ve složité situaci. Ministerstvo životního prostředí navrhlo zákon, který má začít platit od příštího roku, projde-li na podzim parlamentem. Podle analýzy listu Gazeta Wyborcza se stát pokouší usmířit vodu s ohněm - vyhovět veřejnému mínění i Evropské komisi.

Kde pěstovat a kde ne
V praxi to pěstitelé GMO nebudou mít jednoduché. Podle vládního návrhu budou o pěstování geneticky modifikovaných rostlin rozhodovat úřady krajské (v Polsku vojvodské) samosprávy. Ty vymezí pásma, kde bude pěstování GMO zakázáno, a to pod hrozbou pokuty do 150 tisíc korun. Tomu, kdo by potraviny obsahující GMO uvedl bez povolení na trh, má hrozit až tříleté vězení.
Ministerský návrh obsahuje i další reálné překážky. Pole s GMO budou muset být oddělená od ostatních zemědělských ploch zvláštními pásy a s jejich zřízením musejí souhlasit okolní zemědělci. S mnoha administrativními překážkami musejí počítat také ústavy, které budou GMO pěstovat pro vědecké účely. Budou mít povinnost zřídit fond pro náhradu potenciálních škod, které GMO mohou způsobit.
Polští vědci proto upozorňují na to, že takový zákon podváže veškerý domácí výzkum. "Země, která je zemědělskou velmocí, začne zaostávat nebo bude muset draze nakupovat technologie a patenty," varuje profesor Tomasz Twardowski z Ústavu bioorganické chemie Polské akademie věd.

Evropa je měkčí
Vědci kritizovali zejména fakt, že návrh nového zákona o GMO se neopírá o vědecky potvrzené poznatky. Biologové doufají, že nový zákon narazí na odpor Evropské komise, která stanovila mnohem měkčí podmínky.
Ministerstvo životního prostředí po zahájení veřejné diskuse o krok ustoupilo a vyzvalo odborníky, aby zaslali své připomínky k návrhu zákona. Nespustilo ale žádnou informační kampaň o vlivu pěstování geneticky upravených organismů na životní prostředí a člověka. Proto se dá předpokládat, že i upravený návrh zákona nejspíš vyjde vstříc obavám polské veřejnosti.

AUTOR: Martin Dorazín
Český rozhlas, Varšava
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů