Středa, 24. dubna 2024

Biologové napodobili matku Přírodu

Biologové napodobili matku Přírodu

VĚDA V ROCE 2009 - Měnit svět k obrazu svému je téměř lidská posedlost. Loni v červnu udělal člověk důležitý krok k vytváření rostlin podle svého přání. Nejde o samoúčelnou hru na matku Přírodu, ale o snahu získat více potravin pro hladovějící miliony v rozvojových zemích.

Například obilí s hustšími kořínky dokáže získat ze země více živin, takže prospívá i v chudé půdě, plodině s delšími kořeny se zase lépe povede v suchých oblastech a stromy s větším počtem větví jsou výhodnější pro pěstování ovoce.

Cesta k tomuto cíli vede přes růstový hormon auxin. Ten ovlivňuje tvorbu zárodku v semeni, vývoj listů, stonků a kořenů, vytváření cévních svazků a je rovněž nutný pro ohyb stonků a kořenů v reakci na světlo či gravitaci. O působení auxinu na rostlinu rozhoduje jeho hladina v jednotlivých buňkách a tu určují bílkoviny nazývané PIN.

Celý článek na

www.lidovky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů