Čtvrtek, 28. března 2024

Čeští farmáři opouštějí pěstování geneticky upravených plodin

Čeští farmáři opouštějí pěstování geneticky upravených plodin

Čeští zemědělci nejspíš opouštějí pěstování geneticky upravených plodin (GMO). Plocha určená k jejich pěstování klesla loni v Česku ve srovnání s rokem 2009 o více než čtvrtinu, konkrétně o 27,78 procenta na 4680 hektarů. O rok dřív to bylo 6480 hektarů. Vyplývá to ze dnes zveřejněné statistiky organizace ISAAA, která monitoruje pěstování geneticky upravených plodin ve světě.

Loňský propad plochy s geneticky upravenými plodinami v Česku byl jedním z nejvyšších, pokles byl ale patrný v celé Evropské unii. Plocha vyčleněná v EU pro pěstování GMO se v roce 2010 zmenšila v průměru o 13 procent. Hlubší propad než čeští zemědělci vykázali jen farmáři v Rumunsku s poklesem o 75 procent.

Česko loni patřilo mezi země s největší plochou osázenou geneticky upravenými bramborami Amflora, které jsou odolné proti působení antibiotik, kvůli čemuž je často kritizují ochránci životního prostředí. Amflora se ovšem nepoužívá v potravinářství, ale je určena čistě k průmyslovým účelům kvůli obsahu velmi kvalitního škrobu. V Česku se Amflora pěstovala na celkem 150 hektarech.

Podle mluvčí ministerstva zemědělství Terezy Dvořáčkové však plochy geneticky modifikovaných brambor v ČR letos klesnou. "Vlastník licence na uvedení Amflory do oběhu oznámil, že v letošním roce se zaměřuje na výrobu kvalitní sadby v Německu a především ve Švédsku, kde byla Amflora zapsána do evropského katalogu odrůd," řekla ČTK. Plocha GM kukuřice by podle informací od prodejců osiva prý měla zůstat v letošním roce přibližně stejná jako loni.

Ekologičtí aktivisté tvrdí, že pěstování podobných plodin v Evropě nebude mít dlouhého trvání. Podle organizace Greenpeace pěstování GMO v EU odmítá celkem 61 procent lidí, což se promítá i do výsledků, které zveřejnila ISAAA. "Farmáři, ani spotřebitelé se nenechali uchvátit propagandou biotechnologického průmyslu. Geneticky upravené plodiny nejsou více produktivní než plodiny běžné a naopak jsou méně odolné vůči extrémním klimatickým podmínkám," řekla dnes novinářům Stefanie Hundsdorferová z Greenpeace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů