Čtvrtek, 18. dubna 2024

Velkochovy prasat v ČR odporují evropské legislativě, zelení vyzývají ministerstvo k okamžité nápravě

Velkochovy prasat v ČR odporují evropské legislativě, zelení vyzývají ministerstvo k okamžité nápravě

Ve velkochovech prasat v ČR i EU neodpovídají podmínky chovaných zvířat platné evropské legislativě. Na tuto situaci upozorňuje celounijní kampaň, která zároveň vyzývá ministerstva zemědělství a Radu EU pro zemědělství a rybolov, aby zajistily dodržování přijaté směrnice. Strana zelených se připojuje ke kampani a vyzývá české ministerstvo zemědělství a jeho kontrolní orgány, aby dohlédly na zlepšení podmínek chovu prasat v českých velkochovech.


Česká republika již přijala některá opatření pro zlepšení podmínek chovu prasat, např. částečný zákaz chovu březích prasnic v individuálních kotcích, nicméně organizace Compassion in World Farming (CIWF), která v roce 2013 prováděla průzkum v osmi velkochovech v ČR, zjistila, že čeští chovatelé prasat na sedmi z nich ignorují minimální standardy pro chovy prasat a porušují tak evropskou směrnici.


"Prasata jsou uzavřena v holých kotcích na roštových podlahách bez podestýlky, nemají dostatek pohybu a podnětů, je jim omezován sociální kontakt s ostatními zvířaty, žijí v kotcích s výkaly, chybí jim adekvátní zdravotní péče a mnohá z nich zraněním podlehnou. Zvířatům jsou bez lokálního umrtvení prováděny zákonem zakázané zákroky - krácení ocasů, uštipování a broušení zubů nebo kastrace bez umrtvení. Důsledkem těchto chovných podmínek jsou zvířata frustrována a trpí fyzickými bolestmi a psychickými potížemi," popisuje podmínky chovu prasat v ČR, které odporují přijaté směrnici, Tatiana Konrádová, expertka zelených na ochranu zvířat. Strana zelených se proto připojuje k výzvě organizací na ochranu zvířat, aby ministertsvo zemědělství a jeho kontrolní orgány prováděly důslednější kontroly a nebyly benevolentní k porušování platných zákonů.


Celounijní kampaň "Já za to stojím", v Česku zajišťovaná organizacemi Společnost pro zvířata - ZO ČSOP a Compassion in World Farming, informuje evropskou veřejnost o podmínkách, v jakých žijí prasata ve velkochovech, a vyzývá evropská ministerstva zemědělství a europoslance a europoslankyně, aby se zasadili o dodržování evropské směrnice (2008/120/ES), která stanovuje minimální požadavky na ochranu prasat, v praxi. Zelení se v Evropském parlamentu chtějí zasadit o to, aby se evropské orgány situací zabývaly, proto téma ochrany zvířat mají také ve svém volebním programu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů