Čtvrtek, 18. dubna 2024

Likvidace škod po úniku oleje v Kladně stojí miliony korun

Likvidace škod po úniku oleje v Kladně stojí miliony korun

Likvidace oleje v kladenské průmyslové zóně bude stát miliony korun. Náklady na odstranění oleje, který unikl loni v srpnu, zaplatí Středočeský kraj, další peníze se město snaží získat. Hejtmanství přispěje městu téměř dvěma miliony korun. V pondělí o tom rozhodli krajští zastupitelé. Bezpečné odstranění zásob oleje z areálu ale bude stát dalších zhruba šest milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková.

I když vodoprávní úřad uložil společnosti, která olej v areálu zanechala, aby jej podle zákona zajistila, nestalo se tak. Kvůli ochraně prostředí to udělalo město. "Náklady je ale povinen nést provozovatel, který ekologickou újmu způsobil. Ten ale uvádí, že je bez finančních prostředků. Jedná se o velmi složitý případ, který řeší i oddělení hospodářské kriminality Policie ČR," uvedla Růžková.

Kladno také podalo žádost o finanční podporu na Českou inspekci životního prostředí, protože prokazatelně vznikla ekologická újma. Výsledek žádosti zatím město nezná. "Sanace areálu bude muset proběhnout v každém případě, kdy a kdo ji uhradí, bude výsledkem ještě mnoha jednání," uvedla mluvčí.

Minulý rok uniklo v kladenské průmyslové zóně několik tisíc litrů oleje do kanalizace, pracovníci čističky odpadních vod pak znečištěnou vodu zachytili v rezervní nádrži, aby zabránili ekologické havárii. Kontaminovaná voda se totiž mohla dostat do potoka a ohrozit životní prostředí nejen v Kladně, ale i okolí. Ze zásobníku ji pak k likvidaci převzala dekontaminační společnost.

Olej unikl z opuštěného areálu firmy, která se zabývala obnovením vyjetého oleje. Způsobili ho zloději kovů, policii se zatím pachatele vypátrat nepodařilo. Město areál nechalo zajistit a pravidelně na něj dohlíží městská policie, náklady na preventivní opatření už činí podle mluvčí zhruba milion korun.

Proplacení těchto nákladů bude město uplatňovat v rámci insolvenčního řízení na společnosti, která olej v areálu zanechala. "V tuto chvíli sice nehrozí další bezprostřední únik olejů, ale místo je pod dozorem Městské policie Kladno a je třeba ho pravidelně monitorovat," dodala mluvčí.

Pozemky v takzvané staré kladenské průmyslové zóně jsou také znečištěné látkami vznikajícími při provozu hutí a koksoven, například dehty nebo fenoly. Tato ekologická zátěž by z dlouhodobého hlediska mohla ohrožovat zdraví lidí. V areálu nedávno skončila sanace tří hektarů znečištěné půdy, dalších více než deset hektarů je silně kontaminováno. Celková zasažená plocha však přesahuje sto hektarů, některé odhady mluví i o 300 hektarech. Celkové vyčištění plochy by stálo několik miliard korun.

Sandra Bejšáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů