Úterý, 19. března 2024

Jste připraveni na blackout? Zapněte rádio a vyhněte se výtahům

Všude je tma, nefungují semafory ani alarmy, neteče voda...

Jste připraveni na blackout? Zapněte rádio a vyhněte se výtahům

Zřejmě nastal blackout - rozsáhlý výpadek elektřiny. Lidé se při něm musejí obejít bez běžných technologií, jako jsou mobily, internet nebo třeba platební karty. Blackout může postihnout část naší republiky, ale i území několika států najednou.

Při masivním dlouhodobém výpadku elektřiny neboli blackoutu přestanou na desítky hodin až dní fungovat domácí spotřebiče, venku nesvítí lampy ani semafory, člověk nemůže platit kreditní kartou, natankovat do svého auta a nesveze se ani vlakem nebo tramvají. Většinou okamžitě nastává chaos. V takové chvíli je vhodné zachovat klid, oprášit staré rádio na baterie a zjistit užitečné informace poslechem rozhlasu.

,,Při výpadku elektřiny nemusí jít vždy o blackout, ale třeba o plánovanou odstávku energií, kterou si mohou občané díky mobilnímu telefonu či tabletu ověřit na internetu, úředních deskách nebo u příslušné distribuční společnosti," říká Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON, a dodává, že o plánovaném vypnutí elektřiny, na rozdíl od blackoutu, by měli být občané informováni předem.

Co můžete čekat při blackoutu: Pozor na výtahy

Pokud se nejedná o běžný výpadek elektřiny, ale skutečně o blackout, můžete po několika hodinách očekávat další omezení, jako jsou přerušená dodávka vody i vytápění. Neměli byste proto zbytečně větrat a raději si udělat zásobu vody. ,,Po uplynutí desítek hodin může při blackoutu dojít také k omezenému zásobování potravin, léků i pohonných hmot. V této situaci pomáhá zachovat chladnou hlavu a poprosit o případnou pomoc třeba sousedy," radí Vácha.

Při blackoutu často v prvních chvílích zkolabuje doprava. Buďte proto pozorní hlavně při cestování. Lidé mohou uvíznout v hromadné dopravě, v zácpách nebo třeba ve výtahu a je nutné počítat též s omezeným fungováním nemocnic a dalších institucí, které využívají záložní zdroje energie.

Jak se chovat při blackoutu: Neblokujte tísňové linky

Namísto tísňové linky se raději obraťte na dodavatele energií. ,,Zákazníci se u svého dodavatele energií mohou informovat například o tom, jestli jde v jejich případě skutečně o blackout, co v této situaci mohou dělat a na co by si měli dát pozor," vysvětluje Vácha. Informace o blackoutu poskytnou rovněž masová média. ,,Většina domácností má doma k dispozici rádio na baterie, může se proto o vývoji situace informovat z rozhlasových stanic," dodává Vácha.

Doma můžete začít tím, že odpojíte ze zásuvky všechny elektrospotřebiče. Nejdříve zkonzumujte potraviny z lednice a mrazáku a navštivte nejbližší obchod, kde si nakoupíte nové trvanlivější zásoby jídla i vody. Autem nevyjíždějte zbytečně daleko a šetřete benzínem. Na obecním úřadě pak můžete zjistit, kdy a jak je možné čerpat humanitární pomoc. Večer si zapněte svítilnu nebo zapalte svíčky, ale mějte je pod neustálým dohledem.

Konec blackoutu: Co dělat, když elektřina funguje

Ve chvíli, kdy elektřina opět funguje, se vše postupně navrací do normálu. Někdy ale může jít pouze o krátkodobé zapnutí elektřiny, a proto je vhodné hned nezapojovat do zásuvky energeticky náročné spotřebiče, aby nepřetížily síť. Obnovenou dodávku energií raději využijte pro doplnění zásob vody a k dobití baterií mobilů, svítidel a rádií. Teprve později zapněte i ledničku, pračku a další spotřebiče.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů