Čtvrtek, 28. března 2024

Praha vybrala firmu na svoz odpadu, ročně zaplatí 1,1 miliardy Kč

Praha vybrala firmu na svoz odpadu, ročně zaplatí 1,1 miliardy Kč

Zakázku na desetiletý svoz odpadu v Praze získalo konsorcium Pražské odpady 2016-2025, které tvoří Pražské služby (PSAS) a svozová firma AVE CZ. Svoz vyjde město na 1,196 miliardy korun ročně. Novinářům dnes o rozhodnutí radních na mimořádném jednání řekla radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Svoz odpadu v posledních letech Praha řešila přidělením zakázky přímo PSAS.

"Nyní doufám, že Praha bude mít problém se svozem odpadu na deset let dopředu vyřešen. Po dlouhých šesti jednacích řízení bez uveřejnění došlo k otevřenému výběrovému řízení," řekla Plamínková.

Konsorcium tvoří kromě PSAS, jejichž majoritním vlastníkem je hlavní město, také svozová firma AVE CZ podnikatele Daniela Křetínského.

Dnes také začala čtrnáctidenní lhůta, v které mohou být k projednání tendru podány námitky. Pokud žádné nebudou, Praha následně s konsorciem podepíše smlouvu.

Svoz odpadu nyní v Praze zajišťují PSAS. Jejich většinovým vlastníkem je Praha, menšinovým pak firma AVE CZ. Praha se v minulosti neúspěšně pokusila minoritní podíl získat. Zda v této snaze bude pokračovat, není rozhodnuto. "Vzhledem k tomu, že máme vysoutěženo, tak osobně si myslím, že tato politická reprezentace se tím zabývat nebude. Je to ale můj soukromý názor," řekla Plamínková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů