Úterý, 19. března 2024

Beroun musí ze statkářova pozemku odvézt tisíce tun odpadu

Beroun musí ze statkářova pozemku odvézt tisíce tun odpadu

Město Beroun musí do dvou let odvézt 43.000 tun odpadu, který leží na pozemcích statkáře Květoslava Šebely. Musí mu také zaplatit přes 80.000 korun jako odškodné. Rozhodl o tom dnes odvolací Krajský soud v Praze, který tak potvrdil rozhodnutí berounského soudu z loňského ledna. Rozsudek je pravomocný, město však zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

"Ztotožňujeme se s tím, jak rozhodl soud prvního stupně," uvedla soudkyně v odůvodnění verdiktu. Řekla také, že Šebela má nárok na náhradu škody, ale část nároku je již promlčená. Rozsudek dnes pozměnila pouze ve výroku o náhradu nákladů řízení, na které podle ní nemá nárok ani jedna strana.

Šebelovi pozemek patří od roku 1985. Radnice na něj nechala na počátku 90. let navézt odpad z vedlejší skládky, zastupitelé se totiž mylně domnívali, že pozemek patří městu. Kvůli spornému vlastnictví se s Berounem začal Šebela soudit. V roce 2000 Nejvyšší soud rozhodl, že je kupní smlouva mezi městem a bývalými majiteli pozemku zfalšovaná, a tudíž neplatná. I po verdiktu však odpad na pozemku zůstal.

Likvidace odpadu město zřejmě vyjde na desítky milionů korun. Na skládce jsou kromě běžného odpadu podle Šebely azbest, kyanidy a další ekologicky nebezpečný odpad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů