Před časem CZVP SZÚ upozornil na riziko karcinogenního etylkarbamátu v alkoholu.
Pěstitelské pálenice začínají novou sezonu - jak předcházet tvorbě karcinogenního etylkarbamátu
Nejde o žádnou novinku, ale možná, že většina těch, kteří se zabývají produkcí pálenek, zejména v pěstitelských pálenicích, neví o několika jednoduchých zásadách, které pomáhají vzniku etylkarbamátu předcházet. Zveřejňujeme proto stručné a docela praktické doporučení Evropské Komise z tohoto roku (2016/22 ze dne 7.1.2016), o prevenci a snížení kontaminace lihovin z peckovin a lihovin z výlisků peckovin ethylkarbamátem.
CELEX_32016H0022_CS_TXT.pdf (337,60 KB)
Doporučení jsou docela jasná. Každý jednotlivý producent může udělat něco pro ochranu svého zdraví. Mezi jednoduchá opatření patří vypeckování ovoce, skladování pálenky v temnu a chladu, ale i způsob pálení s užitím "měděného katalyzátoru". Doporučení se vyplatí číst a realizovat v praxi.
V Brně 27.6.2016
J.Ruprich
Zdroj: WWW:SZU.CZ