Úterý, 19. března 2024

Ohnivých katastrof ve světě přibývá vinou klimatických změn

Ohnivých katastrof ve světě přibývá vinou klimatických změn

Na tom, že hlavní příčinou probíhajícího oteplování Země jsou důsledky lidské činnosti, zejména produkce skleníkových plynů při výrobě energií a provozu dopravních prostředků, se shoduje většina odborníků. Úplně všichni jsou ale zajedno, že klimatické změny způsobují rostoucí počet i rozsah zničujících požárů lesů a dalších porostů na celém světě.

Požáry loni v USA zasáhly území o rozloze 40 500 kilometrů, nejvíce v historii této země. Letošní rok začal špatně, když lesní oheň propukl ve státech Oklahoma a Kansas, v červnu musela rozsáhlým požárům čelit Kalifornie. A předtím západokanadská provincie Alberta, bohatá na ropu.

"V prvním květnovém týdnu jsme naměřili teplotu přesahující pětatřicet stupňů Celsia. To dosud bylo v severní Kanadě cosi nevídaného," poznamenává Mike Flannigan, který na Albertské univerzitě zkoumá příčiny lesních požárů.

"Právě lesní požáry v provincii Alberta podávají přesvědčivý důkaz toho, co pozorujeme už delší dobu. Kvůli globálnímu oteplování dříve taje sníh, půda a rostlinstvo záhy vysychají, a proto také samovolně propuká oheň," dodává Jonathan Overpeck, expert Arizonské univerzity, který se zabývá změnami klimatu. To znamená, že lesní požáry stále častěji vznikají už na jaře, nikoli uprostřed horkého léta, jako tomu bývalo v minulosti. Jejich "sezóna" se například v Brazílii prodloužila o měsíc.

Ničivý živel pravidelně řádí také na Sibiři, v Mongolsku nebo Číně. Hasicí technika se sice modernizuje, takže je předpoklad, že se podaří lesní plochy zničené ohněm ve světě omezit. "Ale proti tomu stojí fakt, že požárů rychle přibývá hlavně v Severní Americe a na Sibiři," konstatuje americký výzkumník a ekolog Park Williams.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů