Úterý, 19. března 2024

Na Floridě unikly pod zem miliony hektolitrů radioaktivní vody

 Na Floridě unikly pod zem miliony hektolitrů radioaktivní vody

Více než osm milionů hektolitrů radioaktivní vody uniklo v místě podzemního zdroje pitné vody na Floridě, kde se propadla část povrchu nedaleko podniku vyrábějícího hnojiva. Informovala o tom agentura Reuters. Frima, která na únik veřejnost upozornila až po třech týdnech, tvrdí, že nepředstavuje pro veřejnost žádné zdravotní riziko, neboť voda nepronikla přímo do pitných zásob.

K havárii došlo již koncem srpna u závodu jendoho z nejvýznamnějších výrobců fosfátových hnojiv, společnosti Mosaic, na veřejnost se však informace dostaly až v pátek. Díra s průměrem přibližně 15 metrů se vytvořila v místě, kde firma skladovala odpad, v těsné blízkosti nádrže s odpadní vodou. V ní byla obsažena chemická látka známá jako fosfosádra, která je odpadním produktem při výrobě fosfátových hnojiv a je mírně radioaktivní.

Pod zem se od havárie dostalo přes tři čtvrtě milionu krychlových metrů vody, což odpovídá objemu menšího českého rybníka.

Zástupci firmy veřejnost ujistili, že stihnou vodu pronikající do podzemí odčerpat dříve, než se smísí s pitnou vodou. "Podzemní voda se pohybuje velmi pomalu. Neexistuje absolutně žádné riziko pro nikoho," řekl televizi CBS David Jellerson z vedení společnosti.

Ekologové však varují před možným podceněním rizika či snahou firmy problém zlehčovat. "Je těžké jim věřit, když říkají ´žádný strach´ a drželi to v tajnosti tři týdny," řekla agentuře Reuters Jacki Lopezová, floridský ředitelka celonárodní neziskové organizace Centrum pro biologickou diverzitu. "Pokud bych žila v té oblasti a používala vodu ze studně, bála bych se o zdraví."

Místo úniku se nachází necelých 50 kilometrů od Tampy a místní podzemní voda je zdrojem pro tisíce lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů