Úterý, 19. března 2024

V Tlumačově na Zlínsku hoří v areálu kovošrotu

V Tlumačově na Zlínsku hoří v areálu kovošrotu

Hasiči zasahují u rozsáhlého požáru v areálu společnosti Metalšrot v Tlumačově na Zlínsku. Z požářiště stoupá hustý kouř, obyvatelé z okolí byli varováni. ČTK to řekl Pavel Řezníček z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

Požár vypukl kolem 12:30. Podle Řezníčka hoří uskladněné vraky aut v otevřené průmyslové hale o rozměrech odhadem asi 30 krát 30 metrů. Na místě aktuálně zasahuje osm jednotek hasičů. "Nasazujeme pěnu, čekáme na další techniku. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu," uvedl Řezníček.

Kvůli unikajícím zplodinám hoření byli podle něj varováni obyvatelé Tlumačova i nedalekých Otrokovic. Lidé by z preventivních důvodů neměli otevírat okna a měli by také omezit pohyb v místech zasažených kouřem. Podle Řezníčka na místo míří pracovníci chemické laboratoře hasičů, kteří budou měřit koncentraci škodlivin.

Ekolog společnosti Metalšrot Tlumačov Ivan Vávra ČTK řekl, že v hale byly uskladněny stovky vraků. "Sváželi jsme je kvůli evidenci ke konci roku i z jiných provozů," uvedl Vávra. Firma má pobočky v Olomouckém, Jihomoravském i Pardubickém kraji. Podle Vávry byly vraky zbavené nebezpečných kapalin, skel, baterií, filtrů a katalyzátorů.

Na vracích, které se poté drtí na jednotlivé části na separačním zařízení, však zůstávají například pneumatiky nebo výplně interiéru. "Má tam co hořet," řekl Vávra. Příčinu požáru si nedovede vysvětlit. "Vůbec netuším. Je otázka, zda se tam nedostal nějaký vrak od zpracovatelů, v němž třeba zůstala nějaká kapalina. Ale to je v tuto chvíli spekulace," uvedl.

Škoda bude podle něj vysoká. "Snad se požár nedotkne příjmové haly, to by bylo ještě horší," řekl Vávra.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů