Čtvrtek, 28. března 2024

Brno: Artézská voda a studně - současné problémy

Brno: Artézská voda a studně - současné problémy

Brno patří k malému počtu měst, pod nimiž se ve velkých hloubkách nachází poměrně vydatné zásoby podzemní vody. Na rozdíl od lázeňských míst, například Poděbrad, není podzemní voda pod Brnem a v okolí minerální, ale svojí jakostí je blízká pitné vodě. Proto je potřeba věnovat náležitou péči jejímu využívání a ochraně.

Podzemní vodu pod Brnem můžeme zastihnout v propustných horninách třetihorního stáří, zpravidla v píscích až pískovcích, které jsou proti znečištění s povrchu zpravidla chráněny vrstvou nepropustných jílů mocnou přibližně 100 metrů. Podzemní vody pod Brnem jsou napjaté - artéské. Po navrtání těchto vrstev vystupuje podzemní voda přirozeným přetlakem ze stometrové hloubky až k terénu.

Město Brno podniká pro ochranu podzemních vod řadu opatření. Patří k nim velmi obezřetné povolování ojedinělých odběrů podzemních z tohoto artéského kolektoru. Dále je z prostředků města prováděn pravidelný monitoring jakosti vody. Ve zpracovaném a každoročně aktualizovaném generelu geologie města Brna mohou investoři i občané Brna využívat informační databáze o hlubokých vrtech, jakosti vody, místech ekologických zátěží a podobně.

V budoucnu je třeba zpracovat odborné podklady, které upřesní využitelné množství těchto artéských vod a podmínky pro jejich jímání a ochranu v jednotlivých částech Brna a v okolí..

Dále je třeba aktualizovat generel geologie, pokračovat v monitoringu a chránit si toto přírodní bohatství, které do vínku dostalo Brno jako jedno z mála velkých měst u nás.

ZDROJ: Enviweb a ML

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů