Úterý, 19. března 2024

Přibylo požárů v přírodě, dva lidé zemřeli při pálení klestí

Přibylo požárů v přírodě, dva lidé zemřeli při pálení klestí

Hasiči s nástupem teplejších dnů častěji vyjíždějí k požárům v přírodě. Dva lidé zemřeli v Česku za poslední dva týdny při pálení klestí, vrtulník musel být v pondělí povolán k hašení rychle se šířícího požáru suché trávy a klestí kolem jezera Medard na Sokolovsku, který někdo založil úmyslně. ČTK to dnes sdělila mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová. Upozornila zároveň, že vypalování porostů zakazuje několik zákonů.

Jeden člověk zemřel při pálení klestí v sobotu 4. března u obce Martinice na Žďársku, jeho tělo našli hasiči po uhašení požáru lesního porostu. V tomto týdnu v úterý zahynul další člověk při pálení klestí u lesa na Blanensku. Podle Zaoralové byli v obou případech obětí starší lidé. Zvláště při silném větru se oheň může velice snadno rozšířit a zejména starší lidé, kteří mají často omezené možnosti pohybu, mohou v takovýto okamžik podlehnout panice nebo ztratit orientaci, uvedla mluvčí.

Zvýšený počet požárů ukazují hasičské statistiky. Například o prvním březnovém víkendu hasiči vyjížděli k ohni v 227 případech, což je dvakrát víc než dlouhodobý průměr. Zaoralová varovala, že pálení zahradního odpadu a vypalování porostů může mít vedle ztrát na životech také závažné ekologické následky, když se oheň rozšíří na les nebo způsobí úhyn živočichů.

Za loňský rok evidovali hasiči 947 požárů přírodních porostů způsobených zakládáním ohňů a vypalováním trávy, při kterých zahynuli dva lidé a 18 jich bylo zraněno. Způsobily škodu 5,2 milionu korun. O rok dřív bylo takovýchto požárů 1390 s jednou lidskou obětí, 21 zraněnými a škodou 7,4 milionu korun.

Vypalování trávy je v České republice zakázáno hned třemi zákony, konkrétně zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a zákonem o myslivosti, upozornila Zaoralová. Lidem za vypalování porostů hrozí pokuta až 25.000 korun.

"Pálení přírodních materiálů po úklidu zahrad lze provádět za podmínek stanovených zákony a vyhláškami obcí na předem připravených přiměřeně velkých hromadách za trvalé přítomnosti alespoň jedné dospělé osoby a připravených prostředků na možné uhašení ohně," uvedla mluvčí hasičů. Pálení většího množství materiálu ze zahrady by lidé měli ohlásit hasičům, aby se předešlo jejich zbytečným výjezdům.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů