Úterý, 19. března 2024

Ropné látky v dubnu do Odry v Ostravě unikly ze společnosti Suez

Ropné látky v dubnu do Odry v Ostravě unikly ze společnosti Suez

Nebezpečné ropné látky, které v dubnu ve větší míře znečistily vodu v řece Odře v Ostravě-Lhotce a níže po proudu, unikly z odpadové společnosti Suez. Té za únik hrozí pokuta až deset milionů korun. ČTK to dnes řekl ředitel ostravské pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Karel Kozubek.

"Potvrdilo se podezření, že znečištění pocházelo ze spalovny společnosti Suez. Únik, převážně ropných látek, nastal v okamžiku vyprazdňování havarijní vany umístěné pod zásobníky na tekutý odpad," uvedl Kozubek. Při manipulaci se tento odpad po delší dobu dostával na zpevněnou plochu, odkud jej pak déšť spláchl do kanalizace ústící do řeky. Obavy z možného úhynu ryb se podle Kozubka naštěstí nepotvrdily.
Podle Kozubka se na vyšetřování události podílejí jak inspektoři ČIŽP, tak i pracovníci ostravského magistrátu. Jedna z těchto institucí pak firmě udělí za znečištění vody v řece pokutu. Postupovat se pravděpodobně bude podle zákona o integrované prevenci. Za jeho porušení může padnout pokuta až 10 milionů korun.
Nebezpečné látky unikly do řeky 11. dubna. Hasiči níže po proudu postupně instalovali několik norných stěn, které znečištění zachytily. "Hasičům se už nedaleko místa znečištění podařilo zachytit značnou část úniku," řekl už dříve ČTK mluvčí hasičů Petr Kůdela. Dodal, že ropné látky ve vodě si jako první všiml pracovník Povodí Odry u jezu v městské části Lhotka. Brzy byl zjištěn zdroj, odkud látka vytékala, a výtok byl zcela zastaven.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů