Pátek, 29. března 2024

Firma s českou technologií recyklující olej chce na americký trh

Firma s českou technologií recyklující olej chce na americký trh

Česká společnost Nafigate Corporation chce prorazit na americkém trhu s biotechnologií Hydal, která umožňuje výrobu bioplastů z použitého fritovacího oleje. Firma se připravuje na vstup na americký trh od loňského podzimu. V případě, že budou nynější jednání úspěšná, vybuduje společně se svými partnery ve Spojených státech amerických továrnu na výrobu biopolymeru, uvedla dnes společnost v tiskové zprávě. Už předloni se začala stavět továrna s touto technologií v Číně.

Svoji technologii chce představit na začátku příštího týdne na prezentaci v Bohemia National Hall na newyorském Manhattanu investorům a firmám, které se zabývají sběrem olejů ve Spojených státech. "Vlády jednotlivých amerických států a tamní velká města přijaly strategie podpory bezodpadových technologií. A právě takovou technologii nabízíme," uvedla výkonná ředitelka marketingu Nafigate Lenka Mynářová.
Proces vznikl původně v laboratořích Fakulty chemické Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Podle firmy by mohl mít americký trh zájem, protože je tam nadbytek použitého fritovacího oleje. "Jeho spotřeba ve Spojených státech každoročně roste zhruba o 10 procent. Biotechnologie Hydal nabízí vhodné využití fritovacího oleje v době, kdy se zhoršují vyhlídky biopaliv v dopravě - vzhledem k rozvoji elektromobilů a relativně nízké ceně klasických pohonných hmot," uvedla společnost.
Z použitého oleje bude možné vyrábět biopolymer a z něj bioplastové obaly, které se samy postupem času rozpadnou a nebudou zatěžovat životní prostředí. Česká technologie Hydal, má oproti svým konkurentům výhodu v tom, že kromě použitého oleje nespotřebovává jiné suroviny, například kukuřici nebo cukr. Jiné bioplasty se vyrábí výhradně z potravin.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů