Čtvrtek, 28. března 2024

Tetčice se zasadily o vybudování nízké protihlukové clony, občané nelitují

Tetčice se zasadily o vybudování nízké protihlukové clony, občané nelitují

Nedávno se v tisku objevila zpráva, že Tetčice získaly Cenu poroty v soutěži Technologie roku 2013 v rámci vyhlášení výsledků 11. ročníku soutěže Česká dopravní stavba, technologie a inovace roku 2013. Dle poroty jde o průlom v protihlukových opatřeních. Pilotní aplikace nízké protihlukové clony prokázala možnost rovnocenné náhrady vysokých protihlukových stěn.

Za tímto krásným oceněním ale stojí poměrně dlouhý boj obce Tetčice v čele s bývalým starostou Martinem Ambrosem a obyvatelů ulice Sušilova s úřady.

Pro obyvatele, jejichž domy sousedí s kolejnicí umístěnou na náspu (mnohé domy se se svými okny dostávají dokonce i pod úroveň tohoto náspu), byla výstavba 3,5metrové zdi zcela nepřípustná. Před okny by jim vyrostlo betonové nevzhledné monstrum bránící ve výhledu. Jak sami obyvatelé říkají, na hluk jsou již zvyklí, bohužel dle dnešních norem a hlukových studií se protihlukové zábrany staví téměř všude. Ani Tetčice nejsou výjimkou. Tříapůlmetrové stěny si vyžádali pracovníci krajské hygienické stanice, kteří postupovali na základě tehdy platného nařízení vlády.

Obec Tetčice automaticky bránila zájmy svých občanů a podala námitky vůči územnímu rozhodnutí stavebního úřadu v Rosicích. A když je potvrdil i krajský úřad, obrátilo se vedení Tetčic na soud. To se psal rok 2012 a média nás pranýřovala, že obec zhatí celý projekt modernizace tratě, protože místním vadí vysoké protihlukové stěny.

Rok 2013 již byl ve znamení dobrých zpráv, našlo se jiné řešení. Místo betonových vysokých stěn se podél koleje objevil jen 75 cm vysoký odhlučňovací plot ze speciálního materiálu, který dokáže pohlcovat hluk. Jak uvádějí experti, stěna je blízko ke zdroji hluku, takže pokrývá rozptyl hluku od kolejnice a má vnitřní stranu pokrytou absorpční vrstvou, takže část hluku se přemění v teplo. Její montáž navíc není časově náročná, nehyzdí krajinu a náklady na takovou stěnu jsou podstatně nižší než na běžné betonové stěny. Průběžně se v roce 2013 testovalo, zda nízké stěny splní limity hygienických úřadů. Měření bylo úspěšné. Nové protihlukové opatření je stále na svém místě a místním vyhovuje. Navzdory všem kritikům se podařilo dosáhnout uspokojivého řešení. Věřím, že tuto technologii bude možné použít i na dalších tratích po celé republice. Toho, že to lze, je naše obec zářným příkladem.


SOŇA ŠTOSSOVÁ
starostka obce Tetčice

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů