Úterý, 19. března 2024

Novela zákona podle senátorky omezuje ochranu občanů před hlukem

Novela zákona podle senátorky omezuje ochranu občanů před hlukem

Novela zákona o ochraně veřejného zdraví výrazně omezuje ochranu občanů před hlukem. Upozornila na to dnes na tiskové konferenci senátorka Jitka Seitlová (nezáv.). Návrh podle ní také přenáší povinnosti ochrany před hlukem na příjemce a ne na toho, kdo je původcem zdroje hluku. "Je to zásadní prolomení současné situace," řekla. Normu považuje za nesystémovou, nepřehlednou a bude usilovat o změnu.

Senátoři by podle Seitlové o novele mohli jednat na příštím plénu ve středu 17. června, na prostudování tak mají jen dva týdny. Zákon nicméně není na programu schůze. Návrh, v rámci něhož se ve Sněmovně debatovalo o očkování, do horní komory došel 2. června. Sněmovna ho schválila koncem května. Senátní výbor pro územní rozvoj a veřejnou správu ale o protihlukové ochraně přerušil jednání, neoficiálně padla prý i možnost zamítnutí. Senát také požádal o stanovisko hlavního hygienika.

"Návrh vytváří nerovnosti mezi těmi, kterých se hluk dotýká. Někdo má povinnosti navíc, jiný z neznámých důvodů povinnosti nemá. Zdůrazňuji, že nejvíc vadí vypuštění, že tím, co může ohrozit zdraví, je hluk z hudební produkce ve venkovním prostoru," řekla Seitlová. Problematikou hluku se zabývala už jako zástupkyně ombudsmana.

Za zvuk, který není hlukem, se má totiž nově považovat "zvuk z hudební produkce ve venkovním prostoru", tedy koncerty nebo i předzahrádky. Pro zvuk se ale nestanovují limity a nebude podléhat ani státnímu dozoru. Podle návrhu novely půjde o každou produkci, ať už bude trvat jakkoliv dlouho. Lidé se nebudou moct bránit ani mít právo si stěžovat, tvrdí senátorka.

Obce budou mít podle novely také právo udělovat hlukové výjimky pořadatelům venkovních hudebních produkcí. Podle akustika Václava Lahodného si ale každá obec nebude moct dovolit akustika ani nebude mít technické zázemí. "Pokud je někde koncert krásné hudby, tak ti, co si ho přišli poslechnout, jsou příjemci, kteří to berou jako zvukové potěšení. Pro lidi, kteří bydlí v okolí, je to hluk," řekl.

Senátorka také upozornila, že návrhem se zbytečně prolamuje základní princip možnosti vstupu do soukromého obydlí. Podle orientačního měření o překročení limitů hluku bude mít úředník a poučený odborník právo okamžitého vstupu do soukromého obydlí, aby zjistil, z čeho hluk pochází. Pokuta může dosáhnout až půl milionu korun. Týkalo by se to ale i případů, kdy lidé krátkodobě ve svých obydlích vrtají a provádějí stavební úpravy.

Za další sporné považuje Seitlová vyhlášení opatření obecné povahy kolem letišť. Pokud by byly překročeny hlukové limity z provozu letiště a kapacitou nad 50 tisíc přistání nebo startů, měl by provozovatel letiště povinnost podat návrh na zřízení ochranného pásma. Jediným účastníkem opatření by ale byl žadatel, tedy nikdo jiný kromě provozovatele letiště.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů