Úterý, 19. března 2024

Hledá se nejlepší ekologický nápad. Jeho autor získá 300 000 Kč a pomoc s realizací

Soutěž Ekologických oskarů vyhlašuje pátrání po nejlepším nápadu na ochranu přírody...

Hledá se nejlepší ekologický nápad. Jeho autor získá 300 000 Kč a pomoc s realizací

Vůbec poprvé se do prestižní ekologické soutěže, která probíhá ve 177 zemích světa, může s náměty, jak lépe chránit životní prostředí v České republice, přihlásit také široká veřejnost. Nejlepší projekt získá finanční odměnu a E.ON mu pomůže s realizací. Už tradičně budou oceněny také již zrealizované projekty mládeže, kutilů, firem či obcí.

Nová kategorie Nápad je vůbec poprvé určena široké veřejnosti. Soutěžit o finanční odměnu a sošku ekologického oskara může opravdu každý - stačí mít nápad, jak lépe chránit přírodu nebo šetřit energie. ,,Ochrana přírody je velké téma i mezi obyčejnými lidmi, což dokazuje úspěch akcí jako Ukliďme Česko. Rádi bychom v rámci naší soutěže motivovali každého, komu jde o ochranu životního prostředí. Vítán je každý nápad bez výjimky," vysvětluje Vladimíra Gláserová z energetické společnosti E.ON, která soutěž Ekologických oskarů v ČR dlouhodobě pořádá.

Lidé mohou podle Gláserové posílat například tipy, jak lépe pracovat s odpadem nebo jak efektivně šetřit vodu, elektřinu či další energie. Šanci mají též technologické náměty, případně webové či mobilní aplikace, které mají vzdělávací charakter nebo jinak motivují k ochraně přírody. Na vítěze nové kategorie Nápad čeká finanční odměna 300 000 Kč, navíc mu E.ON společně s dalšími partnery soutěže pomohou jeho nápad zrealizovat.

e.on,,Své náměty mohou lidé vkládat až do 15. srpna letošního roku na webových stránkách www.ekologickyoskar.cz/prihlaska. Na stejné adrese je možné registrovat rovněž již zrealizované projekty, které pomohly spořit energie či chránit přírodu. Těmto projektům jsou vyhrazeny kategorie Kutil, Firma, Obec, Mládež a nově i Stavba," vysvětluje Gláserová. Termín pro přihlášení v těchto kategoriích končí již 15. dubna, nejlepší projekty získají roční zápůjčku vozu ŠKODA Citigo G-TEC na stlačený zemní plyn.

K výrazné změně dochází u způsobu hodnocení projektů v základních kategoriích. ,,Z přihlášených projektů vybere odborná komise pod záštitou Akademie věd vždy dva nejlepší, a to pro každou kategorii. Tyto projekty představíme na tiskové konferenci v polovině června. O vítězi jednotlivých kategorií pak rozhodne veřejné hlasování, které poběží v létě," dodává Gláserová. Na hlasující čekají také letos zajímavé odměny, tou hlavní je roční zápůjčka vozu ŠKODA Octavia G-TEC s pohonem na stlačený zemní plyn. K tomu pak výherce obdrží též CNG kartu společnosti E.ON, díky níž bude moci celý rok tankovat zdarma.

Více informací o soutěži je možné najít na webu www.ekologickyoskar.cz.

O soutěži Ekologický oskar

Soutěž Ekologický oskar je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 1 500 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy Ukliďme Česko se již zapojily stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 000 dětí. Více informací o soutěži a možnost přihlášení svého projektu najdete na webu www.ekologickyoskar.cz.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem asi 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65.000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí asi 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4.000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí cca 9 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů